Nemački institut na čelu sa hrvatskim naučnikom otkrio "slabu tačku" korona virusa

Ovo otkriće može nam pomoći u borbi sa potencijalno smrtonosnim virusom

Foto: Pixabay.com

Nemački Institut za biohemiju (IBC), na čijem čelu je hrvatsk naučnik Ivan Ðikić, saopštio je da je moguće da su njihovi stručnjaci u saradnji sa drugim timovima otkrili slabu tačku korona virusa.

U saopštenju objavljenom na veb stranici tog instituta navodi se da su naučni timovi identifikovali protezu (PLpro) virusa SARS-CoV-2 sličnu papainu, koja je esencijalni viralni enzim i potencijalna slaba točka koja bi mogla biti svojevrsna "ahilova peta" novog korona virusa, preneo je zagrebački portal Index.

PLpro je, inače, neophodan za procesiranje viralnih polipeptida i sastavljanja virusa u ljudskim ćelijama.

Uz to virus SARS-CoV-2 koristi taj enzim kako bi prigušio imunološki antiviralni odgovor tela, što pomaže virusu da modulira imuno-sistem zaražene osobe u svoju korist.

Na taj način virus može lakše da se multiplikuje i širi dalje, navodi se u saopštenju.

Tim naučnika je pokazao da se farmaceutskim targetiranjem PLpro-a nekovalentnim inhibitorom GRL-0617 može blokirati širenje virusa i pojačati antiviralni imunitet u ljudskim epitelnim ćelijama, koje su primarno mesto ulaska patogena u ljudski organizam.

Foto: Pixabay

Rezultati studije su sada javno dostupni.

- Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se zasniva na ''dvostrukom udarcu'' targetiranjem PLpro-a: Zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunološkog sistema u isto vreme - precizirao je Ðikić, koji je i glavni autor ovog naučnog rada.

Ðikić kaže da su da bi došli do ovog rezultata kombinovali biohemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje na IBC-u., te dodaje da je zahvalan timu koji je postigao puno u vrlo kratkom periodu.

- Naša istraživačka šradnja sa Institutom za medicinsku virologiju pod vođstvom Sandre Cisek bila je kritična u pokazivanju kako inhibicija PLpro-a zaustavlja virus - rekao je Ðikić.

Naveo je i da su ostali naučnici u Frankfurtu, Minhenu, Majncu, Frajburku I Lajdenu doprineli ovom istraživanju eksperimentalnim podacima, reagensima i savetima.

(Telegraf.rs/Tanjug)