Digitalnim menadžmentom dijabetesa kroz izazove izolacije i brzog načina života

Izolacija je svima teško pala, a posebno ljudima koji pate od hroničnih oboljenja, kao i osobama čija se bolest mora stalno kontrolisati

Foto: Dijabetološki savez Srbije

Ovde govorimo o osobama koje boluju od dijabetesa, kojima je svakodnevno praćenje parametara od životne važnosti, pogotovo u stresnim i izazovnim situacijama kao što je bila izolacija zbog pandemije COVID – 19. Međutim, danas postoji rešenje za praćenje nivoa glikemije i online, a koliko mu je aplikacija za digitalni monitoring dijabetesa korisna, priča nam aktivista Dijabetološkog saveza Srbije Uroš Bogdanović.

Život sa "slatkim saputnikom"

 S obzirom da sa dijabetesom živi već više od 10 godina, Uroš kaže da se gotovo i ne seća života pre njega. Seća se samo da je to otkrio tokom zimovanja, kada je imao svega 13 godina.

- Od samog početka sam želeo da što pre upoznam svoju bolest. a tokom boravka u bolnici sam tada prolazio kroz edukaciju sa endokrinologom i psihologom. Za novi život sa „slatkim saputnikom“, razgovori sa psihologom su bili od velikog značaja, kako za mene, tako i za moje roditelje, jer smo svi morali da prihvatimo realnost i da moj život više neće biti isti. „Srećom“ dobio sam dijabetes kada su aparati sa samostalnu kontrolu šećera u krvi (glukometri) postali lako dostupni. Bocne se prst, kap krvi se stavi na tračicu i aparat pokaže vrednost glikemije. Ceo proces traje par sekundi. Ipak, svaka osoba sa dijabetesom će vam reći da je pisanje tzv. „dnevnika samokontrole“ najdosadnija stvar! Sećam se kako bih, dok sam bio mlađi, veče pred redovnu kontrolu kod endokrinologa sa tatom otvorio svesku i ručno upisivao vrednosti glikemije iz aparata i doze insulina za prethodna 3 meseca. I pored velikog značaja ovih podataka za dobru glikoregulaciju, nikad nisam stekao naviku da ih redovno beležim - jednostavno bilo je dosadno stalno nositi svesku i beležiti sve.

Foto: Dijabetološki savez Srbije

Danas je situacija drugačija. Koristim Accu-Chek Instant glukometar koji se putem bluetooth-a brzo i lako povezuje sa Accu-Chek Connect aplikacijom na telefonu. U nju odmah unosim i dozu insulina koju uzimam, kao i podatke o obroku i fizičkoj aktivnosti. S obzirom da su nam u današnje vreme telefoni uvek na dohvat ruke, ceo proces je jednostavan i kratko traje. Takođe, kroz aplikaciju, putem jednog klika mogu da aploudujem sve podatke na digitalnu platformu Accu-Chek Connect.

Benefiti online komunikacije

Iako je Uroš mlad čovek koji svakodnevno koristi sve savremene načine komunikacije, popust kompjutera, mobilnog telefona i raznih aplikacija, on ističe da i stariji ljudi lako mogu da nauče kako se upravlja Accu check Instant glukomerom i samom aplikacijom. Više je benefita koje danas digitalni menadžment dijabetesa donosi isamo može da predstavlja olakšanje u svakodnevnom životu svih osoba obolelih od dijabetesa.

- Jedan od benefita ove aplikacije je taj što je mom lekaru omogućeno da putem svog naloga pristupi platformi i, uz moju dozvolu, automatski pristupi i mom profilu i rezultatima. Na taj način, on i u trenutnoj situaciji pandemije Covid-19, može imati uvid u moju celokupnu glikoregulaciju, bez mog odlaska u bolnicu. Lekari su uglavnom upoznati sa novim tehnologijama, neki su i pre pandemije na ovaj način komunicirali sa pacijentima, a siguran sam da će ih u narednom periodu biti mnogo više. Zbog ažurnosti podataka, kvaliteta izveštaja i lakoće unosa bih preporučio svima da isprobaju ovaj vid digitalnog monitoringa dijabetesa.

Foto: Dijabetološki savez Srbije

Drugi, ne manje važan, benefit je to što mi je, tokom studija, ova aplikacija omogućila da roditelji dobiju poruku o vrednostima glikemije, da ne brinu, a i da me manje zovu - sa osmehom kaže Uroš.

O čemu sve moraju da razmišljaju osobe obolele od dijabetesa?

Ono po čemu se život osoba sa dijabetesom razlikuje, jeste količina informacija koju svakodnevno obrađuju. Naime, postoji podatak da osoba sa dijabetesom donosi gotovo 300 odluka na dnevnom nivou više od zdrave osobe.

- Kolika mi je glikemija, koliko ću jesti, koliko jedinica insulina dati za obrok, koliko ću fizičke aktivnosti imati - sve su to pitanja koja se nalaze u našoj glavi tokom celog dana, bez izuzetaka i slobodnih dana. Zbog toga, život sa dijabetesom zahteva puno planiranja, ali i mentalne snage - ističe Uroš.

Foto: Dijabetološki savez Srbije

A nas je zanimalo i kako je podneo izolaciju, fizički i psihički, s obzirom da mu je uobičajeni ritam dnevnih aktivnosti prilično brz.

- U prvim danima izolacije bilo mi je teško da se priviknem na statičnost kod kuće. Sa druge strane, prijalo mi je da odmorim i imam vremena za sebe. Dug boravak kod kuće predstavlja posebne izazove za osobe sa dijabetesom, s obzirom na to da je unos hrane uglavnom povećan, a fizička aktivnost svedena na minimum. Ipak, uz dobru edukaciju, uspevam da sve uskladim. Koristim činjenicu da živim u osmospratnici, pa se svakodnevno barem jedanput popnem do krova zgrade, udahnem svež vazduh i vratim se u stan. Naravno, od samog početka vanrednog stanja sam kontakt sa ljudima sveo na minimum, s obzirom da su osobe sa dijabetesom izložene većem riziku oboljenja od koronavirusa i komplikacijama. Zdravlje je uvek na prvom mestu, zato ostanite kod kuće još malo!

Edukacija i podrška su najvažnije

Uroš je osoba koja ne dozvoljava da mu dijabetes stane na put. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, sada je na Master studijama na istom fakultetu, a namerava da se jednoga dana bavi advokaturom. On poručuje i drugima da, kako bi postigli u životu sve što žele, treba da se o svojoj bolesti edukuju i nauče kako da se ponašaju u najrazličitijim životnim situacijama. To mu je, i kao aktivisti Dijabeteloškog saveta Srbije, veoma važno i ističe da su upravo edukacija i psihološka podrška osobama obolelim od dijabetesa među ključnim aktivnostima ovog saveza. Zato, ukoliko želite više da se informišete o dijabetesu, zapratite Facebook stranicu Dijabetološkog saveza Srbije!

(Telegraf.rs/D.Videnović)