Grčki stručnjak otkriva šta će se dešavati sa koronom na leto: Evo zašto neće u potpunosti nestati

Visoke temperature će ga samo za 20 do 30 odsto ublažiti

Foto: Pixabay

Rektor Nacionalnog i Kapodistriasovog univerziteta u Atini Tanasis Dimopulos objasnio je kako bi korona virus SARS-CoV-2 mogao da se ponaša tokom leta.

- Nadamo se da će se ponašati poput ostalih korona virusa, možda će 20 do 30 odsto uticati temperatura i relativna vlažnost vazduha na njegovu jačinu prenosa. Toplo vreme će nam verovatno pomoći – ako ništa drugo imaćemo bolju ventilaciju prostora.

Kako kaže, još uvek se tačno ne zna da li će povećanje temprature imati svoj pun efekat na uništavanje virusa, ali sigurno je da neće biti gore nego što je bilo pre.

- Sigurno je da će se broj obolelih smanjiti, a sve zahvaljujući kombinaciji mera i činjenici da ćemo više boraviti napolju što će konačno dovesti do njegove recesije. Ipak, mislim da neće u potpunosti nestati. Moguće je da će se ponašati kao sezonski grip – naglasio je u razgovoru za TV Skaj dodajući da uobičajeni grip tokom leta takođe ne nestaje, ali da se beleže samo sporadični slučajevi.

- “Rođaci“ SARS-CoV-2 su nevini virusi koji izazivaju običnu prehladu sa curenjem nosa, a isto se može dogoditi i sa ovim virusom, pa je moguće da će steći sve karakteristike sezonalosti.

Bazeni, more, hoteli i restorani

Što se mora i bazena sa hlorom tiče ističe da je njihova upotreba bezbedna.

- Mi preduzimamo mere na plaži, ispred bazena, u restoranima i hotelima. Ostaje da raspravimo da li ćemo dopuštati klime u sobama i da li će se jesti u restoranima ili će se obroci posluživati po sobama  – ističe.

Međutim, ukoliko u budućnosti dođe do rasplamsavanja zaraze u određenoj zajednici, onda će se zatvarati samo ta opština ili grad, a ne cela država.

- Virus je među nama. Moramo tretirati sve sa kojima dolazimo u kontakt kao potencijalne nosioce – zaključio je.

(T.T./Telegraf.rs)