Aktivnost koju ni u Srbiji nikako ne bismo smeli da praktikujemo tokom trajanja pandemije korone

Rizično je, barem u ovom periodu

foto: pixabay.com

U Grčkoj danas dolazi do postepenog opuštanja mera kada zemlja posle mesec dana izlazi iz potpunog karantina zbog pandemije korona virusa.

Zamenik ministra civilne zaštitne i kriznog upravljanja Nikos Hardaljas je pojašnjavajući mere zaštite koje i dalje ostaju na snazi istakao da su i dalje strogo zabranjene velnes aktivnosti poput joge, pilatesa, privatnih treninga i masaža.

Iako će građani moći slobodno da se kreću i vežbaju van kuće ili na plažama, u okviru zatvorenih centara ove tri aktivnosti neće biti moguće.

Svi koji ovo budu praktikovali rizikuju da plate visoke kazne.

Zašto je masaža jako rizična u vreme pandemije?

Oni kojima je to dozvoljeno moraju se najstrože pridržavati pravila, te redovno dezinfikovati površine i nositi maske radi predostrožnosti.

Ipak, istina je da u mnogim situacijama čak ni to neće biti dovoljno.

Iako masaža i te kako koristi ljudima i pomaže u smanjenju bola, grča i emocionalnih tegoba, poboljšava nervni i hormonalni sistem, s druge strane suštinski rizik zbog blizine masažera i klijenta nadmašuje sve ove prednosti.

Prvo, nemoguće je održavati fizičku distancu kada je masaža u pitanju. Drugo, koliko god da terapeut dezinfikuje površine, ljudi koji dolaze u salon pipaće mnogo više površina nego što će se neko setiti da dezinfikuje.

Treće, u zatvorenim prostorijama gde se izvodi masaža moguće je i da čestice korona virusa ostanu u aerosolu, te se ova aktivnost tokom trajanja pandemije korona virusa nikako ne preporučuje.

(T.T./Telegraf.rs)