Američki doktori daju muškarcima neobičnu terapiju kako bi se lakše izborili sa koronom

Estrogen kao pomoć pri lečenju

Foto: Tanjug/AP

Doktori su počeli da istražuju da li će dva ženska hormona moću muškarcima da pomognu u lečenju od korona virusa, prenosi Daily Mail.

Do sada su brojne studije i statistike dokazale da muškarci umiru više od nove pošasti od žena, a mnogi kažu da je ženski pol zaštićen zbog dejstva estrogena na organizam.

Upravo su ovi podaci načinili da se doktori i naučnici širom sveta zainteresuju za ženske hormone i da li oni mogu da pomognu u lečenju korona virusa.

Dve bolnice u Americi ovu teoriju sada i testiraju, tako što muškarcima daju estrogen i progesteron u malim količinama u nadi da će im na taj način pospešiti imuni sistem, smanjiti upalu i ublažiti ozbiljnost bolesti.

Razlike u stopi smrtnosti muškaraca i žena bile su očigledne od početka pandemije.

Prošlog meseca italijanska agencija za javno zdravlje saopštila je da je da se u više od 70 odsto smrtnih slučajeva desilo kod muškaraca.

Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti u februaru saopštio je da je stopa smrtnosti kod muškaraca sa korona virusom bila 65 odsto veća nego među ženama.

Naučnici kažu da ne znaju zašto žene manje umiru od ovog virusa, ali se pretpostavlja da žene imaju jači imunitet i manje je verovatno da imaju dugoročna zdravstvena stanja koja pacijente čine ranjivijim.

Foto: Tanjug/AP

Estrogen pomaže razvoju i regulaciji ženskog reproduktivnog sistema i igra ulogu u sekundarnim polnim karakteristikama.

Doktori se nadaju da će preliminarne rezultate testiranja imati u narednih nekoliko meseci.

Istraživanje se sprovodi na Univerzitetu Stoni Bruk na Long Ajlendu u Njujorku.

(Telegraf.rs/B.K.)