Prvi Britanac koji će testirati vakcinu za korona virus: "Evo šta će biti sporedni efekti"

Simeon otkriva glavne nuspojave

Printskrin Instagram / simcourtie

Britanac Simeon Korti gostovao je u emisiji "Dobro jutro Britanijo" kako bi otkrio zašto se dobrovoljno prijavio za testiranje vakcine za Covid-19, kao i koji su sporedni efekti.

Korti jejedan od 500 volontera koji pomažu u prvom evropskom testiranju vakcina na ljudima, a koje se vrši u Oksfordu, a skromno kaže "da je on samo mali deo celog projekta".

Simeon, pisac i nekadašnji TV voditelj, ispričao je da postoje određeni neželjni efekti vakcine, kao što su simptomi slični gripu i bolovi u telu, koji ne bi trebalo da traju duže od nekoliko dana.

- Probno testiranje je počelo, ali prva vakcinacija će biti sledeće srede. Naučnici veruju da ćemo iskusiti simptome slične gripu. Verovatno ćemo imati blage nuspojave, a u najgorem slučaju ćemo imati par dana bolova - otkriva Korti.

Nakon prve vakcine, Simeon će, u zavisnosti od grupe kojoj pripada, primiti još jednu ili dve vakcine.

Pixabay.com

- U sredu idem u Institut "Džener" , a onda za mesec dana dobijam drugu vakcinu, a onda, u zavisnosti od toga u koju kontrolnu grupu budem bio smešten, dobijam još jednu ili dve vakcine - kaže Simeon.

Testiranje je podeljeno u dve grupe, jedna grupa prima vakcinu protiv novog virusa korone, a druga protiv meningitisa. Ispitanici neće znati u kojoj su grupi, jer obe vakcine izazivaju slične nuspojave.

- Nema placebo grupe, gde dobijate nešto poput vode sa šećerom. Ili dobijate pravu, novu vakcinu koju razvijaju ili vakcinu koja je već odobrena - onu koja se daje tinejdžerima da ih zaštiti od meningitisa - ističe Simeon.

Foto: Tanjug/AP

Korti, veoma skromno, objašnjava da ne doživljava sebe kao heroja i da volontira isključivo kako bi pomogao drugima.

- Ne vidim ništa herojsko u svom potezu. Prosto, u poziciji sam da pomognem mnogima, zašto to ne bih uradio. Niko neće pobeći od ovog virusa i ako bismo se svi sakrili od testiranja, ne bismo imali način da dođemo do vakcine - zaključio je Britanac Korti u svom televizijskom gostovanju.

Video: Da li će vakcina protiv korona virusa biti obavezna?

(K.M./Telegraf.rs)