Cigarete vas neće zaštititi od korona virusa: Naša doktorka Krstev o francuskom istraživanju

Istraživači iz Francuske iznenadili su tvrdnjom da bi nikotin mogao da nas zaštiti od korona virusa

Printskrin: Youtube/Dobro Jutro - Jovana & Srđan, RTV Pink

Nema sumnje da su rezultati nove studije francuskih naučnika iznenadile svet, ali i same doktore. Naime, oni tvrde da nikotin zapravo može da nas zaštiti od korona virusa. Budući da znamo koliko su cigarete štetne po zdravlje, ne čudi što su svi iznenađeni ovom tvrdnjom.

Naučnici pretpostavljaju da je sastojak cigareta, najverovatnije nikotin zaslužan za to da pušači ne obole od korona virusa.

Objašnjenje je da se nikotin vezuje na ćelijske receptore kojima se koristi i korona virus i tako ga sprečava da ih preuzme, uđe u ćelije i počne da se umnožava – objašnjava Žan Pijer Šango s Psterovog instituta.

Koliko je ova tvrdnja utemeljena odgovorila je u Jutarnjem programu Prve televizije doktorka Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

- Jeste ta studija izazvala veliko interesovanje pogotovu što se prvi put, mogu tako da kažem, pušenje cigareta i nikotin stavljaju u pozitivnu konotaciju. Ipak, teško je reći kako su ti stručnjaci došli do tog zaključka i ne postoji neko fiziološko objašnjenje za tu činjenicu. Sve ostale agencije na koje se mi oslanjamo, a to je Svetska zdravstvena organizacija, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Nacionalni instituti za zdravlje i evropske institucije, one sve govore i upozoravaju  od početka ove epidemije kako je pušenje štetno i kako pušenje dovodi do toga da imamo već broj težih bolesti, tj težih kliničkih slika, a za to postoji opravdanje. Reč je o takozvanom angiotenzinom konvertujućem enzimu za koji se vezuje ovaj virus i koji se nalazi u grlu i na alveolama u plućima.

- On tako veoma lako prodire u organizam. Pušenje takođe deluje na te receptore i na neki način pojačava njihovu reakciju, kao da ih ima više i tako se olakšava ulazak virusa u organizam i dovodi do teže kliničke slike - objašnjava dr Srmena Krstev.

Foto: Pixabay.com

Na pitanje da li, ako se dokaže delotvornost nikotina neke tvrdnje o njegovoj štetnosti padaju u vodu, ona kaže:

- Ne padaju u vodu i ne verujem da će to dovesti do nekih dramatičnih otkrića, ali i ako dovede, onda ćemo o tome razgovarati dalje. Po pitanju cigareta i pušenja ostaje isti stav, vi znate da se sa jednom popušenom cigarom oslobađa 7 i po hiljada hemijskih materija od kojih je 40 kancerogeno, stoga ovo ni na koji način ne može da bude cigareta, a  ako je nikotin to će se videti daljim istraživanjima, dakle jedno istraživanje apsolutno nije dovoljno da govorimo o tome da nikotin ima protektivno dejstvo na ovaj virus - zaključila je dr Krstev.

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(Telegraf.rs/B.K.)