Zbog korone sve je veća potražnja za ovim čajem u apotekama u Srbiji: Ipak, pazite kako ga koristite

Čaj od podbela jedan je od najdelotvornijih u borbi protiv respiratornih infekcija

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Tara Radovanović/Shutterstock

U beogradskim apotekama sve je veća potražnja za čajem od podbela koji blagotvorno deluje kod upala pluća, bronhitisa i bronhijalne astme.

Zbog aktuelne pandemije korona virusa potražnja za ovim čajem je udvostručenja, a ponajviše zato što sadrži hlomonoide koji omogućavaju lakše iskašljavanje i smiruju upale u plućima.

Šta je uopšte podbel?

Zanimljivo je da se latinsko ime ove biljke sa cvetovima tussilago farfara vezuje za reč kašalj, pa je jasno da se odvajkada ova biljka koristila za smirivanje kašlja.

Ipak, pre upotrebe bi trebalo da se posavetujete sa stručnjacima jer su u ovoj biljci prisutni pirolizin alkaloidi. Stoga se ne preporučuje se korišćenje podbela za trudnice, dojilje, malu decu, ali i osobama koje imaju problema sa jetrom.

I kod zdravih osoba konzumiranje čaja od podbela se svakako preporučuje u kraćem vremenskom periodu, obično do tri meseca.

Zvanični stav struke jeste da korišćenje u količini od 3 kašičice dnevno ne izaziva nikakve probleme.

Zašto je dobar?

Podbel / pixabay.com

Dobar je kod svih problema koji dovode do kašlja, laringitisa, upala pluća, bronhitisa, promuklosti i astme. Takođe, cvetovi podbela se u kombinaciji sa drugim biljem mogu koristiti za saniranje oštećenja na koži.

Ako se pije protiv astme, onda se pravi u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem. Mešavina se pravi tako što se pomeša sa 50gr lista podbela, cveta lavande, lista crnog sleza i hajdučke trave. Na jednu šolju ide jedna kašičica ove smese.

Ako se pije protiv kašlja onda se takođe kombinuje sa cvetovima divizme, plućnjaka i listovima bokvice. Jedna kašičica ove kombinacije se preliva sa 2dl vode.

Čaj od podbela je odličan i kada je inhaliranje u pitanju kod obolelih od bronhitisa. Može se koristiti više puta u toku dana.

Kako se priprema?

Podbel / foto: pixabay.com

Čaj od podbela se može pripremati uobičajeno. Dakle, uzme se jedna kašičica osušenih listova i cvetova i ubaci u 2dl vrele vode. Potrebno je da odstoji oko 20 minuta.

Nakon ceđenja se zasladi prema želji i pije.

Čaj se takođe može pripremati samo od cvetova ili samo od listova podbela, s tim da ako se koristi cvet onda ide samo 10 grama po jednoj šolji.

Video: Hit! Papagaj se raspravljao zbog ukusa čaja, posle šokirao pitanjem na engleskom jeziku

(T.T./Telegraf.rs)