Dr Nestorović otkrio zašto pušači imaju veću šansu da obole od upale pluća ako se zaraze koronom

I ujedno razviju teže simptome

Foto-montaža: Tanjug/AP/NIAID-RML, Youtube/RTV Marš HD Valjevo

Dr Branimir Nestorović je otkrio da su pušači takođe ugrožena grupa koja rizikuje da razvije teže simptome korona virusa.

- Zato što je taj recetor za koji se virus vezuje kod zapaljenja pluća značajno povišen u plućima pušača i kod onih koji imaju hipertenziju. Pušači su skloniji upali pluća i kod ovog virusa imaju težu kliničku sliku zato što pušenje, naravno, oštećuje pluća. To valjda ne treba govoriti - kaže u razgovoru za "Telegraf" dr Nestorović.

Naime, on je u intervjuu za „Telegraf“ objasnio da su pušači, baš kao i oni koji imaju visok krvni pritisak ugroženiji zbog povišenog ACE enzima u plućima.

- On je ujedno povišen i kod onih koji puše, a za njega se najviše vezuje virus. Tako da onaj koji ima povišen krvni pritisak, ima još više tih belančevina, odnosno proteina u plućima, pa se lakše virus vezuje. Zbog toga takvi pacijenti imaju tešku kliničku sliku. Ima tu malo i genetike, pa postoje ljudi koji imaju predispoziciju da obole od kardiovaskularnih oboljenja, a još ako i puše... Suštinski gledano zato su te grupe najugroženije – zaključio je.

Stoga možda je baš sada pravo vreme da ostavite ružnu naviku i odviknete se od cigareta.

(T.T./Telegraf.rs)