Sve što bi trebalo da znate o doniranju krvne plazme i ko može da pomogne

Doktorka Vesna Mijucić o glavnim uslovima koji moraju da se zadovolje da biste bili davalac

O lečenju krvnom plazmom obolelih od korona virusa uveliko se govori i kod nas i u svetu. Institut za transfuziju krvi radi ovu metodu godinama, ali se nikada plazma nije uzimala u ovakvoj situaciji, u pandemiji od osoba koje su prebolele određnu bolest. Prema tome, ovo je prvi put.

Kako će ova terpija izgledati, kao i koji su glavni uslovi koje osoba mora da zadovolji da bi mogla da bude davalac plazme, otkrila je doktorka Vesna Mijucić, direktorka Instituta za transfuziju krvi.

- Plazma je deo krvi, u kome se nalaze antitela, a ta antitela su upravo pomoć imunom sistemu osobe koja se bori protiv bolesti.

- Davanjem plazme osobi koja je obolela podižu se njegove imune snage i na taj način se omogućava da standardna terapija koju koristimo i koja je po protokolima praktično pomogne svima onima koji su oboleli. to se tiče davalaca plazme to mogu da budu osobe koje su starosti od 18 do 60 godina koji imaju preko 60 kg i koje su prebolele ovu bolest.

- One su praktično, kada izađu iz bolnice, već dva puta testirane, imaju dva negativna nalaza na virus koji se radi metodom koja je najsavremenija -  kazala je direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije Vesna Mijucić.

Foto: Pixabay

Posle trećeg negativnog nalaza pristupa se kliničkom i labaratorijskom pregledu osobe.

- Nakon 21 dana od momenta kada su imali drugi negativan nalaz oni se javljaju Institutu za trasnfuziju krvi Srbije i oni se tu ponovo testiraju. Ukoliko je taj nalaz i dalje negativan, dakle treći negativan nalaz, onda se pristupa kliničkom i labaratorijskom pregledu osobe koja mora da zadovolji sve kriterijume da bi mogla da bude davalac plazme - naglašava doktorka.

Prema njenim rečima,  procedura lečenjem krvnom plazmom je potpuno bezbedna.

- Ono što je važno da osobe koje su davaoci su potpuno bezbedne. Sam proces davanja iznosi u proseku od 40 do 60 minuta a naravno da zavisi od protoka i od naših parametara prilikom samog davanja.

- Takođe je važno da se svakoj osobi promeni se set, setovi koje je obezbedila RFZO su praktično namenjeni za jednokratnu upotrebu, što znači da je bezbedna metoda i da se davalac u toku same procedure sve vreme prati i naravno nakon procedure.

- Osobe koje daju plazmu mogu to da ponove nakon 15 dana. Teoretski to bi značilo da se u roku od godine dana oni mogu dati čak 24 puta. Da li će to tako biti to ćemo videti na osnovu količine, titra antitela - objšanjava dr Mijucić.

- Ono što želimo da je da pozovem sve one koji žele da daju plazmu, da im se unapred zahvalim i da kažem da smo presrećni što ovih dana imamo dosta prijavljenih ali čekamo 21 dana da bi ispunili sve uslove - dodala je doktorka.

Video: Priprema se potencijalna banka nakon završetka epidemije

(K.M./Telegraf.rs)