Da li možemo da se zarazimo korona virusom ako kupujemo kafu za poneti tokom pandemije?

Ima li razloga da ne uživamo u omiljenom napitku?

Foto: Pixabay.com

Ljudima širom sveta je zbog pandemije korona virusa savetovano da ne izlaze napolje osim ako odlaze u kupovinu namirnica, ali šta je sa malim zadovoljstvima, kao što je kupovina kafe za poneti u vašem lokalnom kafiću? Da li i tu postoji rizik od zaraze, istražio je news.com.au.

Budući da većina ljudi radi od kuće vrlo je moguće da im je jutarnji odlazak do lokalnog kafića po čašu za poneti omiljene kafe jedan od voljenijih rituala, budući da je kafićima dozvoljeno da rade na takozvani pult gde prodaju kafe za poneti.

Da je rizično kupovati kafu u čašama za poneti i da li na taj način možemo da se zarazimo korona virusom?

Prema mišljenju infektologa prof. dr Pitera Kolignona sa australijskog Nacionalnog Univerziteta, rizik od zaraze korona virusom preko kafe za poneti je veoma mali.

- Da se virus širio preko kafa za poneti i baš svega što ste dotakli, kriva epidemije u Australiji se ne bi okrenula – rekao je on.

Stručnjak za prevenciju infekcije, prof. dr Filip Ruso takođe je rekao da je rizik nizak ukoliko se poštuju mere socijalne distance.

Foto: Pixabay

- Ono što je važno jeste da kada odete da kupite kafu se ne družite i ne razgovarate sa drugim ljubiteljima kafe i komšijama, već samo da uzmete kafu i odete kući - rekao je on.

- Čaše za jednokratnu upotrebu treba da budu čiste. Sve dok je vaša higijena ruku dobra rizik je minimalan – rekao je prof. Ruso.

Možda najsigurniji način da pijete svoj omiljeni kapućino ili espreso je da kupljenu kafu preručite u svoju šolju kada dođete kući i dobro operete ruke.

Video: Evo kako da za samo 20 sekundi pravilno operete ruke i sprečite širenje korona virusa

(Telegraf.rs/B.K.)