Uskoro kreću i testiranja na ljudima: Vakcina protiv korona virusa nam stiže za manje od 6 meseci

Sara Gilbert, profesor vakcinologije na Oksfordu, rekla je danas za The Times da je "80 posto sigurna" da će vakcina biti dobra i da bi mogla da bude spremna do septembra

Foto: Tanjug/AP

Vakcina protiv korona virusa mogla bi da bude spremna do septembra, navodi naučnica koja predvodi jedan od najnaprednijih britanskih timova.

Sara Gilbert, profesor vakcinologije na Oksfordu, rekla je danas za The Times da je "80 odsto sigurna" da će vakcina biti dobra i da bi mogla da bude spremna do septembra. Eksperti su upozorili javnost da su za razvoj vakcina potrebne godine, a da će ovoj za korona virus trebati u najboljem slučaju 12 do 18 meseci.

Nije reč o nagađanju

U slučaju tima naučnika sa Oksforda, međutim, "nije reč samo o nagađanju, jer posle svake nedelje koja prođe ima sve više popdataka koji moraju da budu uzeti u obzir", rekla je Gilbertova, prenosi Bloomberg.

Njen tim je samo jedan od 12 timova širom sveta koji rade na vakcini i najnapredniji je u Britaniji, rekla je profesorka za The Times. Dok zemlja ide u susret četvrtoj nedelji pod karantinom, vakcina bi mogla da dovede do "omekšavanja" mera i vraćanja u normalan život. U sledeće dve nedelje, navela je Gilbertova, počeće probe na ljudima.

Širom sveta je od korona virusa preminulo više od 104.000 ljudi. U petak je Velika Britanija imala 980 žrtava, ukupno 8.958 mrtvih. Vlada ponavlja svoje apele građanima da i tokom Uskrsa ostanu u svojim domovima.

Ako sve teče po planu, vakcina do jeseni

Proizvodnja miliona doza vakcina mogla bi da potraje mesecima. Prema rečima Sare Gilbert, u pregovorima je sa britanskom vladom o finansiranju i početku proizvodnje pre nego što pristignu krajnji rezultati, da bi javnost odmah imala pristup vakcini, ako se pokaže da deluje.

Ako sve nastavi da se odvija "savršeno", naglasila je profesorka, vakcina bi bila spremna do jeseni.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Doktor Kon odgovorio na pitanje da li su ljudi koji su primili BCG vakcinu otporniji na Covid-19

(Telegraf.rs)