Rizik od prenosa virusa preko hrane i ambalaže mali, a evo kako ga efikasno eliminisati
- Korona virus se može taložiti na prehrambenim paketima, ali za 4 sata gubi snagu
Virusolog Fabricio Preljiasko, direktor Instituta “Galeazi” u Milanu tvrdi da je opasnost od prenošenja zaraze virusom korona preko hrane ili ambalaže veoma mali.
Preporučujemo
Zastrašujući video pokazuje kako se "oblak" korona virusa širi po marketu kada se neko nakašlje
Spisak prodavnica u koje penzioneri mogu da idu od 4 do 7 ujutru, ali samo nedeljom - od večeras
- Korona virus se može taložiti na prehrambenim paketima, ali za 4 sata gubi snagu. Osim toga, niske temperature unutar frižidera blokiraju cirkulaciju virusa, a u nekom trenutku ga „unište“. Isto važi i za visoke temperature u rernama: 60 stepeni je dovoljno da "ubije" virus - kaže on.
Dakle, ističe on, u pogledu hrane i ambalaze nema većih rizika od ostalih situacija. Čišćenje se mora obaviti pravilno, pažljivo.
- Ali ne možemo sve dezinfikovati - kaze Preljiasko i ističe da pravila ostaju ista, a to znači da je neophodno pariti ruke i nikad ih ne stavljati u usta.
(Telegraf.rs/Tanjug)