Dr Srđa Janković otkriva koja su sve ulazna mesta korona virusa u naše telo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dr Srđa Janković je gostujući u drugoj veb konferenciji koju organizuje Forum pacijenata Srbije otkrio koja su sve ulazna mesta virusa

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Dr Srđa Janković, imunolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj odgovorio je na pitanje koje, od pojave korona virusa, muči sve građane Srbije, a to je na koji način sve možemo da se zarazimo korona virusom. On je na brojna pitanja odgovarao gostujući u drugoj veb konferenciji koju organizuje Forum pacijenata Srbije.

Doktori iz Kine primetili su da su u periodu kada nisu imali naočare zarazili su se upravo preko očiju.

Znamo da se virus širi kapljičnim putem, ali na koji način one dospevaju u naš organizam objasnio je ugledni imunolog.

- One sekunde kada su zdravstveni radnici počeli pomno da paze da zaštite sluzokožu usta i nosa, oči su postale glavni put, jer je to bio preostali način širenja. Ako zaštitimo i oči, onda će se skoro svi koji se zaraze, zaraziti preko ruku jer neće biti više mogućnost direktno kapljicama. U suštini kada se ne bismo štitili kapljični put bi bio ubedljivo najčešći. Ako njega blokiramo onda ovi drugi načini prenosa, pre svega kontaminiranim rukama, postaju značajni. A sve sluzokože na licu zajedno sa sluzokožom mrežnjače oka su potencijalno ulazno mesto virusa u naše telo - objasnio je dr Srđa Janković.

A kada je reč o deci i brigama roditelja da li mogu da obole dr Janković kaže:

- To nas roditelji najviše pitaju, ali rizik oboljevanja kod dece je izuzetno mali. Deca koja su teže bolesna, sada se nalaze u izolaciji, zbrinjavaju se danonoćno. Poželjno je da svi, pa i oni, nose maske. Deca mogu da rasejavaju virus oko sebe, preporuka za njih je ista kao i za odrasle. Sada je svuda značajan rizik - objasnio je imunolog.

Video: Pitali smo penzionere kako se snalaze u ovim uslovima, a njihovi odgovori su slatko-gorki

(Telegraf.rs/B.K.)