Jedan zaraženi u proseku zarazi samo 2 osobe? Pa, izgleda da to nije baš tačno

Jedan oboleli od virusa korona zarazi šestoro ljudi

Foto: Pixabay

Korona virus bi mogao da se širi mnogo brže nego što smo mislili, a pandemija će se teško kontrolisati na način kako su pojedine vlasti predvidele, otkrila je studija Nacionalne labaratorije u Las Alamosu, prenosi Njujork Post.

Dosadašnji dokazi su upućivali na to da u aktuelnoj pandemiji jedna zaražena osoba zarazi dve do tri druge.

Međutim, istraživački tim iz SAD-a je uz pomoć matematičke analize došao do podatka da svaka osoba koja je inficirana tokom epidemije u Vuhanu je verovatno prenela virus na 5,7 drugih ljudi.

To je dvostruko više nego što su Svetska zdravstvena organizacija i druge zdravstvene vlasti u svetu objavile u februaru. Pacijenti oboleli od sezonskog gripa, ukoliko uporedimo, u proseku, zaraze još 1,3 osobe.

Naučnici smatraju da ako su brojevi validni i za ostatak sveta, pandemija korona virusa mogla bi da se zaustavi samo širokom vakcinacijom ili stečenim imunitetom.

Pixabay.com

Zapravo, da bi se suzbio virus oko 82 odsto populacije bi moralo da stekne imunitet.

- Ostaje da se vidi koliko je zarazan SARS-CoV-2 u drugim zemljama - napisali su istraživači u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Emerging Infective Diseases.

S obzirom na brzu stopu širenja kakvu vidimo u trenutnim epidemijama u Evropi, moramo biti svesni poteškoća u kontroli Covid-10 bolesti.

- Širenje infekcije može se usporiti karantinom i socijalnim distanciranjem - rekli su naučnici, ukazujući na uspeh koji su postigli Južna Koreja, Hong Kong i Singapur.

- Naši rezultati sugerišu da je potrebna kombinacija restriktivnih mera, uključujući rani i aktivni nadzor pacijenata, karantin i socijalna distanca kako bi se usporilo ili zaustavilo širenje virusa. Ako se ove mere ne primene snažno, virus ima potencijal da se brzo širi i zarazi veliki deo populacije, pa samim tim i da ugrozi zdravstvene sisteme  - rekao je tim.

(K.M./Telegraf.rs)