Gastroenterolog nam otkriva šta da uradimo kada nas muči nervoza creva

Kako efikasno rešiti ovaj neprijatan problem koji se povremeno ili stalno javlja kod čak 70% opšte populacije

Foto: Depositphotos

Nadutost, gasovi, grčevi promenljivog intenziteta, mučnina, proliv ili zatvor vrlo su česti i neprijatni problemi koji zaista znaju kako da nam “pokvare” poslovni sastanak, isčekivano okupljanje sa prijateljima ili dugo priželjkivani vikend. Sve ove tegobe zapravo predstavljaju način na koji nam telo šalje signal da stomak ne funkcioniše kako treba – da pati od nervoznog creva.

Nervozno crevo je najčešći funkcionalni poremećaj probavnog sistema. Sa profesorom gastroenterologije, prof. dr Ivanom Nikolićem, direktorom Interne klinike u Institutu Sremska Kamenica, razgovarali smo o tome kako efikasno rešiti ovaj neprijatan problem koji se povremeno ili stalno javlja kod čak 70% opšte populacije.

Foto: Dr. Ivan Nikolić
  • Koji su najčešći uzroci za pojavu nervoznog creva?

Uzrok bolesti nije do kraja razjašnjen. Faktori koji igraju ključnu ulogu mogu biti kontrakcije mišića u crevima koje su jače i traju duže od uobičajenih pa prouzrokuju pojavu gasova, nadutost i dijareju. Slabe crevne kontrakcije mogu usporiti prolazak hrane i dovesti do tvrdih, suvih stolica i zatvora.

Takođe, teške infekcije mogu uzrokovati nervozu creva (iritabilni kolon), pa se tako neretko dešava da se tegobe pojave nakon jake dijareje izazvane bakterijama ili virusom.

Sve veći broj dokaza ukazuje na činjenicu da tegobe nastaju i zbog promene crevne flore, prilikom koje se smanjuje broj dobrih bakterija koje borave u crevima i igraju ključnu ulogu u zdravlju. Istraživanja pokazuju da se crevna flora kod ljudi sa iritabilnim kolonom može razlikovati od flore zdravih ljudi.

  • Koji su okidači za pogoršanje tegoba?

Mnogi ljudi imaju pogoršanje simptoma kada jedu određenu hranu, uključujući pšenicu, mlečne proizvode, agrume, pasulj, kupus, mleko i gazirana pića. Stres je takođe jedan od okidača koji pogoršavaju tegobe nervoznog creva. Svi znamo da pri stresnim situacijama prvo reaguje stomak. Dodatno, kod žena koje inače imaju dvostruko veću verovatnoću da pate od ovih tegoba, simptomi se pogoršavaju naročito u periodu pre i tokom menstruacije.

  • Šta savetujete ovakvim pacijentima?

Za rešavanje ovog problema, prvo je potrebno ukloniti uzroke, a ne samo tretirati simptome. Prvenstveno je potrebno promeniti ishranu i loše životne navike. Svakako, treba smanjiti unos hrane koja podstiče stvaranje gasova, kao što su pasulj, kupus ili sirovi luk. Osim toga, trebalo bi izbegavati previše začinjenu i prženu hranu.

Nadutost, gasovi, grčevi i bol u stomaku se mogu ublažiti i korišćenjem preparata Flobian® koji deluje na uzrok problema. Prirodan je i bezbedan, sa komfornim doziranjem, jedna kapsula dnevno. Za optimalni efekat savetuje se primena preparata Flobian® od najmanje 4 nedelje. Kliničke studije pokazuju da je kod takve primene čak 9 od 10 zadovoljnih pacijenata..

  • Kako da znamo da li su naše tegobe uzrokovane nervoznim debelim crevom?

Dijagnoza se postavlja na osnovu prisutnih tegoba i isključivanjem drugih organskih oboljenja. Tegobe treba da traju bar 6 meseci, a neprekidno u poslednja 3 meseca pre postavljanja dijagnoze. Dominantno je prisustvo bola u stomaku, koji se mora javiti bar jednom nedeljno, kako ističe prof. dr Ivan Nikolić. Uz nadutost, grčeve i bol u stomaku, simptomi su i promenljive epizode proliva i zatvora, blaga mučnina i gorušica, kao i učestalo podrigivanje i čujno i nekontrolisano grčenje creva. Bol se teško lokalizuje na jednom mestu, pa se uglavnom "šeta" u stomaku, a najčešće se pojačava nakon obroka i popušta nakon stolice.

Na kraju, važno je da napomenem da se pacijenti koji primete nagli gubitak težine, veliki broj stolica, rektalno krvarenje, nedostatak gvožđa odnosno anemiju, neobjašnjivo povraćanje, poteškoće sa gutanjem i stalni bol koji se ne ublažava obavezno jave svom izabranom lekaru.

(Telegraf.rs/PR)