Ovo je važno kao i pranje ruku: Stomatolog otkriva jednostavan trik da se zaštite od korona virusa

Dobra oralna higijena je jako važna u sprečavanju zaraze

Printskrin Instagram / drverdian_dentallounge

Poznati stomatolog podelio je savete za oralnu higijenu koji će vam pomoći da smanjite rizik od širenja korona virusa.

Gamer Verdijan, zubar iz Sidneja, rekao je da je praktikovanje jednostavne higijene zuba kod kuće jednako važno kao i redovno pranje ruku i primenjivanje socijalne distance.

Stručnjak objašnjava da četkice za zube mogu biti pravo “uzgajalište” bakterija, a osim toga može i da oslabi imunološki sistem.

Da biste praktikovali dobru higijenu usta svakog dana i noći, savetuje da perete četkicu za zube pod vrućom vodom 30 sekundi pre upotrebe i koristite tečnost za ispiranje usta.

- Pranje četkice za zube pod vrućom vodom 30 sekundi pre nego što dodate pastu za zube predstavlja jednostavan način da smanjite verovatnoću da četkica za zube postane kontaktna tačka za virus. Drugo, postoje izveštaji da se Covid-19 širi putem pljuvačke, pa što pre budu uništene bilo koje bakterije koje dođu do vaših usta, to je bolje. Vodonik peroksid je najbolje sredstvo za ispiranje usta kako biste smanjili količinu virusa u pljuvački i uništili neke oblike bakterija, zato svakodnevno koristite hidrogen od 3 odsto - rekao je Verdijan.

Foto: Pixabay.com

Gamer je istakao da vam dobra oralna higijena, odnosno zdravi zubi, mogu pomoći u borbi protiv infekcije ili virusa koji ulaze u krvotok.

- Mnoge baktorije koje potiču iz usta povezane su sa povećanom stopom kardiovaskularnih i plućnih bolesti, koje vas čine ranjivijim ako vas ozbiljno pogodi infektivni virus poput Covid-19 - rekao je.

Zubar zato savetuje da što pre uvedete svakodnevnu rutinu ispiranja usta hidrogenom od 3 odsto.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(K.M./Telegraf.rs)