Najopasnija činjenica o korona virusu: Tek svaki sedmi zaraženi u svetu biće registrovan?

Čak 86 odsto slučajeva u Kini nije otkriveno pre zabrane putovanja

Foto: Pixabay

Naučnici tvrde da šest od sedam zaraženih korona virusom mogu ostati neotkriveni.

Oko 86 odsto pacijenata zaraženih COVID-19 ostalo je van evidencije, sve dok vlast u Kini nije uvela ograničenja putovanja, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Science.

Računarski model pomogao je istraživačima da prate infekciju i poreklo virusa, pre i posle zabrane putovanja u Vuhan. Osobe koje nisu znale da imaju korona virus bile su izvor infekcija u 79 odsto slučajeva.

- Neregistrovane infekcije često prolaze sa blagim, ograničenim ili nikakvim simptomima. Zbog toga ostaju neprimećeni. U zavisnosti od broja i jačine infekcije mogu izložiti virusu daleko veći broj populacije od onog koji bi bio da su otkriveni - navodi se u studiji.

Većina simptoma COVID-19 su blagi, a Centar za kontrolu bolesti i prevenciju SAD javlja da se teži oblici ispoljavaju u 16 odsto slučajeva. Najviše su izložene starije osobe i pacijenti sa hroničnim zdravstvenim problemima, piše Fox news.

Građani širom sveta pozvani su da primene meru socijalne distance i rad od kuće ukoliko je to moguće. Ukupan broj evidentiranih slučajeva širom sveta veći je od 199.000, a preminulo je oko 8.000 ljudi.

(N.N.)