Pitali smo Kona gde sve možemo da pokupimo virus: Šta ako u šopingu probamo nešto posle zaraženog?

* Kod upale grla odnosno ždrela i sladoled može da pomogne * Na metalu se zadržava najviše sat vremena, a i mnogo kraće

Foto: Milena Đorđević, Tanjug/AP

Naš eminentni epidemiolog Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u prethodnom intervjuu za "Telegraf" već nas je posavetovao da treba da izbegavamo javni prevoz, kafiće i tržne centre kako bismo se zaštitili od korona virusa COVID 19, a ovog puta nam je odgonetnuo na sve istine i zablude o tome kako možemo da se zarazimo ovom bolešću, odnosno na koji sve način i gde možemo da "pokupimo" virus.

Kon je pričajući o koroni rekao za naš portal da mi već imamo epidemiju i da u Srbiji već postoji transmisija odnosno prenošenje bolesti unutar zemlje. Kako bismo suzbili bolest i imali što manje obolelih, pitali smo ga ono što se, možda, svako od nas zapita nekoliko puta tokom dana.

  • Da li možemo da se zarazimo ukoliko je zaražena osoba pre nas dirala slavinu odnosno česmu?

- To, teoretski, jeste moguće, ali zato se dobro operu ruke i obriše slavina, pa nema mogućnosti za takvim prenošenjem. No, to zavisi, normalno, od naše ukupne kulture kako ćemo se ponašati.

  • Koliko korona virus može da se zadrži na metalu?

- U principu, metal nije povoljno mesto za održavanje mikroorganizama, ali to je kratak vremenski period, sat vremena najduže, mada i mnogo i kraće.

  • Koliko se zadržava na rukama?

- Na rukama, kada se ne bi prale, pošto postoje organske podloge, može da traje i duže. Te precizne podatke daleko više znaju virusolozi. Nama je dovoljno da znamo da se i na takav način može preneti.

  • Da li su u borbi protiv ovog virusa dovoljne vlažne antibakterijske maramice?

- Sve može da pomogne, ali je zaista najsigurnije i kajkvalitetnije prati ruke toplom vodom i sapunom. 

  • Ako u šopingu probamo garderobu koju je pre nas probala zaražena osoba, da li možemo da se zarazimo?

- Ne, na taj način.

  • Da li je tačno da ako nas boli grlo ne treba da pijemo hladna pića, jer se tako širi virus, već samo topla?

- Predimenzionirana je štetnost hladne vode, to je jedino što mogu da kažem. Topla voda, simptomatski, često pomaže, dovodi do opuštanja, ali isto tako kod upale grla odnosno ždrela i sladoled može da pomogne. Tako da, ranija priča o hladnoj vodi, kao nečemu potpuno zabranjenom, nije preživelo naučnu proveru - zaključuje epidemiolog Predrag Kon u razgovoru za "Telegraf".

Ilustracija: Nikola Jovanović

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

- Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)