Studija potvrdila: Pola kašike ovog ulja dnevno smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Dovoljno je da zamenite samo 5 grama ovih namirnica, sa istom količinom maslinovog ulja kako biste bili zdraviji
Zdravstvene prednosti mediteranske ishrane široko su poznate, a koja podrazumeva puno povrća, voća, ribe i maslinovo ulje. Ovakva ishrana dokazano jača kosti, poboljšava zdravlje mozga i smanjuje rizik od nekih vrsta raka, dijabetesa, visokog holesterola, srčanih bolesti i moždanih udara.
Ljudi koji žive u blizini Sredozemnog mora svakodnevno upotrebljavaju maslinovo ulje. Stanovnici drugih država i ne toliko. Oni se najčešće odlučuju za pripremu hrane sa puterom ili sojinim uljem.
Novo istraživanje koje je sprovedeno u Americi, pokazuje da je zamena samo pet grama putera, margarina ili majoneza sa istom količinom maslinovog ulja povezana sa čak 7% manjim rizikom od oboljevanja koronarnih, odnosno srčanih arterija.
Kada se kaže 5 grama, to je otprilike pola kašike putera ili margarina i jedna kašičica majoneza ili masnih mlečnih proizvoda.
Ljudi koji su upotrebljavali više maslinovog ulja od pola kašike dnevno imali su za 15% niži rizik od bilo koje vrste kardiovaskularnih bolesti i 21% niži rizi od bolesti srčanih arterija. Međutim, čini se da nema uticaja na rizik od moždanog udara.
Preliminarno istraživanje prezentovano je na konferenciji „American Heart Association's Prevention, Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2020“, navodi CNN.
Zamenite, nemojte dodavati
- Nemojte dodavati maslinovo ulje u svoju redovnu ishranu. Zamena je ono što je ovde važno – kaže autor studije dr Frenk Hu (Frank Hu), koji vodi odeljenje za proučavanje zdrave prehrane na „Harvard T.H. Chan School of Public Health“.
Prema njegovim rečima, važno je zameniti nezdrave masti maslinovim uljem i to može da poboljša dobri holesterol, da smanji biomarkere povezane sa upalama i poboljša zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Rezultati studije su pokazali sličnost sa studijom koja je sprovedena 2013. godine, na preko 7.000 ljudi. U njoj je otkriveno da su oni, koji su primenjivali meditaranski način prehrane, dopunjen sa ekstra devičanskim maslinovim uljem tokom 5 godina imali za 30% niži rizik od srčanog ili moždanog udara.
Rezultati su takođe pokazali sporiji pad kognitivnih sposobnosti i bolju kontrolu telesne mase. Ovo je vrlo ohrabrujuće, ako se uzme u obzir visoka kaloričnost maslinovog ulja, što je oko 120 kalorija u svakoj kašici.
Prženje na maslinovom ulju
Verovanje da gorenje maslinovog ulja oslobađa štetna jedinjenja nije tačno, što je pokazala australijska studija iz 2018. godine, dokazavši da je ekstra devičansko maslinovo ulje zapravo hemijski stabilnije na visokim temperaturama od ostalih oubičajenih ulja za prženje.
Ekstra devičansko maslinovo ulje proizvelo je najniži nivo trans masti i ostalih potencijalno štetnih nusproizvoda tokom zagrevanja na temperaturama koje su bile veće od onih koje se obično koriste za prženje ili pečenje.
Kokosovo ulje zauzelo je drugo mesto.
Kanola ulje (ulje od uljane repice) pokazalo se kao najnestabilnije, stvarajući dvostruko više štetnih jedinjenja od ekstra devičanskog maslinovog ulja i to dosta iznad „granica dozvoljenih za ljudsku upotrebu“ pokazalo je istraživanje.
Naravno, postoji mnogo načina za uživanje u maslinovom ulju, bilo da je ono ekstra devičansko ili ne. Maslinovo ulje je savršeno pogodno za pravljenje, na primer, majoneza. Prelivi za salate su još jedan način, a može se napraviti i pesto sa maslinovim ulje. Prženje povrća, lososa i drugih namirnica uz dodatak maslinovog ulja otkriva nove ukuse, kažu stručnjaci.
- Ovde je reč o umerenim promenama u načinu ishrane – kaže Hu. Umesto mazanja putera na hleb, na isti može da se pospe maslinovo ulje. Umesto kupovine gotovih preliva u prodavnici može da se koristi maslinovo ulje i sirće.
- Ove male promene mogu da imaju dugoročne zdravstvene koristi – zaključuje Hu.
T.T.