Nemci kažu da su pripremljeni za epidemiju, ali kako se onda za samo 24 sata duplirao broj obolelih?

Virus se nezadrživo širi u Nemačkoj

Foto: Tanjug/AP

Za samo 24 časa došlo je do prave "eksplozije“ korona virusa u Nemačkoj, objavio je Institut Robert Koh, zajedno sa podatkom da trenutno zemlji ima ukupno 349 registrovanih slučajeva, najviše u Severnom Porajnju-Vestfaliji.

Institut napominje da je reč o „veoma dinamičnom“ globalnom razvoju situacije i da je progresija virusa Covid-19 još uvek nepredvidiva, dok vlasti zagovaraju da je zdravstveni sistem dobro pripremljen za epidemiju. Podaci se menjaju gotovo iz sata u sat...

Nemački mediji saopštavaju da je korona virus po prvi put zabeležn u svim okruzima Bavarske. 

Foto: Tanjug/AP/NIAID-RML

U toku prethodne noći, potvrđen je veliki broj slučajeva koronavirusa u gradovima Vircburg i Unterhahing. U Bavarskoj se pojavilo dvanaest novih slučajeva koronavirusa, što je ukupno 54 slučaja novog virusa CoV-2 u roku od samo nedelju dana, saopštilo je bavarsko Ministarstvo zdravlja. Takođe, u Minhenu su prijavljene četiri infekcije korona virusa, dve iz okruga Misb, dve iz okruga Noj-Ulm i jedan slučaj iz okruga Ajhah-Fridberg. U okrugu Erlangen-Hošstadt jedna je osoba zaražena virusom, a u Virburgu su registrovana dva slučaja.

Panika zbog opasne epidemije je zatvorila škole i fakultete, odložila javna dešavanja...

Zbog virusa je odloženo i premijerno prikazivanje novog filma "Džejms Bond" u Nemačkoj, a mediji pišu da je fudbalski tim VfB Forstinning otputovao u Tursku na pripreme, ali bez svog igrača Alesandra Lucija koji nije mogao da uđe u zemlju zbog italijanskog državljanstva.

Ne samo da je korona virus uticao na predstavljanje "Džejms Bonda", već se i avio-kompanije se takođe bore sa posledicama epidemije.

Međutim, nemački ministar vlade umiruje ljude tvrdeći da iako "imaju malo iskustva s ovim virusom, kao društvo imaju iskustva s mnogim izazovima i hladne glave mogu da pobede i ovaj".

- Svoje kapacitete usmeravamo na pacijente koji su posebno teško oboleli od koronavirusa. Sigurno je da će doći do stresnih situacija u našem zdravstvenom sistemu i odlaganja pregleda i procedura za ostale pacijente. Još nismo došli do toga, ali očekujemo to. Naš zdravstveni sistem je uspeo da izdrži devet miliona poseta lekaru zbog gripa proteklih meseci - saopštio je nemački ministar Jens Špan, uveravajući ljude da nema potrebe za panikom

Foto: Tanjug/AP

Međutim, lekari osporavaju izjave ministra zdravlja u kojima tvrdi da je „snažan nemački zdravstveni sistem“ pripremljen za epidemiju. 

Zaraženi doktori i osoblje koji su u karantinu već primećuju prve promene u oslabljenom sistemu zaštite. Jednom kada se stvari pogoršaju, mogu se pojaviti ozbiljni problemi, tvrdi.

(Kristina Milošev/Telegraf.rs)

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.