Na koji način ishrana umanjuje rizik od veoma bolnog kamena u bubregu?
Svaka deseta osoba će se za života nositi sa ovim problemom. Možda postoji način da preventivno zaštitimo svoj organizam
Bol koji izaziva kamen u bubregu mnogi navode kao najgori koji su ikada osetili, što je razlog više za prevenciju. Iako ishrana ne garantuje stopostotnu zaštitu, svakako umanjuje rizik od ovog oboljenja, a nutricionisti imaju nekoliko saveta koji mogu biti od koristi.
Za početak, kako nastaje kamen u bubregu?
Uzrok su jedinjenja koja se inače nalaze u urinu. U stanju su da obrazuju kristale, koji se, zatim, združuju u grumenje veličine zrna peska ili šljunka. Sitniji kamenčići mogu biti neprimetno izbačeni, ali problem predstavljaju veći komadi koji se kreću urinarnim traktom.
U većini slučajeva, uprkos jakim bolovima, kamen se izbacuje iz organizma bez nanošenja značajne štete i to uz primenu prepisanih lekova koji pomažu proces izbacivanja kamena. Ipak, moguće su i retke komplikacije koje iziskuju hiruršku intervenciju.
Koje osobe su najpodložnije ovom oboljenju?
Svaka deseta osoba se u jednom trenutku tokom svog života nosi se sa ovim problemom. Muškarci su dvostruko podložniji nego žene. Kamen u bubregu se obično javlja kod osoba starosti od 30 godina, pa naviše, ali nije nemoguće da se javi i kod mlađih. Ko je jednom bolovao od kamena u bubregu, izložen je povećanom riziku da mu se isto dogodi i ubuduće.
Reč je o pojavi koja je često nasledna, što znači da postoji veća verovatnoća da obolite ako su vaši roditelji, brat ili sestra i sami imali kamen u bubregu. Mimo genetske predispozicije, pojedine navike u ishrani mogu doprineti pojavi kamena u bubregu.
Na koji način možemo da predupredimo kamen u bubregu?
Nutricionisti preporučuju veći unos vode, jer se na taj način bubrezi ispiraju od jedinjenja koja prete da prerastu u grumenje. Takođe, previše soli preti da se nakupi u urinu, pa je preporučljivo ograničiti unos ove namirnice.
Redovan unos voća i povrća nije na odmet, jer podižu nivo pH vrednosti urina, što dalje doprinosi prevenciji kamena u bubregu. Sa druge strane, belančevine je najbolje umereno unositi, jer one smanjuju nivo pH vrednosti urina. Dobra vest je što su mnoge biljke izuzetno zdrav izvor protetina: sočivo, orašasti plodovi, mahunarke, itd.
Jedan od osnovnih faktora rizika, ipak, jeste nizak nivo kalcijuma u organizmu. Ova činjenica na prvi pogled možda zvuči iznenađujuće, jer je i sam kamen u bubregu bogat kalcijumom. U stvari, povišenim unosom kalcijuma se smanjuje mogućnost da on završi u urinu, a najbolji izvor kalcijuma su mlečni proizvodi, zeleniš, tofu sir i konzervirana riba, piše Scientific American.
N.I.