Naučnici prvi put genetski izmenili imuni sistem kod tri pacijenta obolela od raka

Revolucija u biomedicinskom istraživanju

Američki naučnici uspeli su prvi put bez izazivanja nuspojava genetski da izmene imuni sistem tri pacijenta obolela od raka uz pomoć CRISPR-a, novog alata koji uvodi revoluciju u biomedicinska istraživanja.

Nestrpljivo iščekivani rezultati prve faze kliničkog istraživanja objavljeni su u četvrtak u časopisu Science i predstavljaju novi iskorak koji još ne dokazuje da se CRISPR može koristiti za borbu protiv raka.

Foto: Pixabay

Pomoću virusa naoružali T-ćelije

Jedan od pacijenata u međuvremenu je preminuo, a kod dvoje je došlo do pogoršanja bolesti, no istraživanje je pokazalo da je tehnika neškodljiva.

Naučnici sa Univerziteta Pensilvanija izdvojili su T-ćelije iz krvi pacijenata i pomoću CRISPR-a uklonili gene iz ćelija koji bi mogli da ometaju sposobnost imunog sistema da se bori protiv raka.

Potom su pomoću virusa naoružali T-ćelije za napad na belančevinu uobičajenu na ćelijama raka, poznatu kao NY-ESO-1, i potom vratili ćelije u pacijente.

Do sada nisu postignuti veliki klinički rezultati

Vođa istraživanja Edvard Stadtmauer rekao je za AFP da lečenje T-ćelijama koje koristi pacijentov imuni sistem za uništavanje raka predstavlja prekretnicu u proteklom desetleću, ali dodao je da čak i s tom tehnologijom ima mnogo pacijenata koji ne reaguju.

Ideja u ovom istraživanju je da se kombinuju dva nova pristupa kako bi se još više osnažile T-ćelije.

Do sada nisu postignuti veliki klinički rezultati, ali on ocenjuje da je važnost ove studije u tome što je uspešno sproveden taj vrlo komplikovan postupak.

(Telegraf.rs/HINA)