Borba protiv bakterijskih infekcija bez upotrebe lekova: Ovo su najjači prirodni antibiotici
Otkriće i razvoj antibiotika spaslo je mnoge životi ljudi i životinja. Ipak, pre nego što počnete sa uzimanjem lekova, ne bi bilo loše da razmislite o prirodnim antibioticima
Pre otkrića antibiotika mnoge bakterijske infekcije imale su smrtni ishod. Iako bi sve počinjalo kao minorna infekcija, tokom vremena bi se iskomplikovalo na način da telo više nije moglo da se izbori sa tim.
Antibiotici su svojim delovanjem doprineli zaustavljanju mnogih oboljenja, a razni operativni zahvati postali su bezbedniji za pacijenta.
Nažalost, odlika mnogih bakterija je prilagodljivost. Sposobne su da evoluiraju i postanu otporne na lekove kojima se na njih deluje. Preterana upotreba antibiotika, samo je ubrzala proces stvaranja njihove rezistentnosti.
Iz tog razloga je uvek preporučljivo da se pre upotrebe lekova pokuša borba sa bakterijama prirodnim putem. Srećom, postoje namirnice sa antibiotskim dejstvom, kao i prirodni preparati koji mogu da posluže u te svrhe.
Beli luk
Širom sveta prepoznat je ne samo kao zdrava hrana, već gotovo i kao lek. Stotinama godina se već koristi kao antibiotik, a pored toga ima još i antivirusno, antimikrobno i antigljivično svojstvo. Za lekovitost belog luka zaslužan je sastojak „alicin“ koji se takođe nalazi i u crnom luku. Protiv infekcija možete koristiti smrvljen beli luk, blago prokuvan ili sirov.
Ulje origana
Zahvaljujući hemijskom jedinjenju karvakrolu, origano je još jedan ukusni antibiotik. Preporučuje se za sve vrste bakterijskih infekcija, a naročito kod oboljenja digestivnog trakta. Kako bi se postigli najbolji rezultati, koristite ulje koje sadrži najmanje 70% karvakrola. Zbog svojih antigljivičnih svojstava, ovo ulje se može koristiti i za površinski tretman kože, navodi Health & Human Research.
Ehinacea
Poznata kao jedan od najboljih prirodnih lekova, ehinacea se najčešće pogrešno upotrebljava kao sredstvo protiv gripa, za šta stručnjaci tvrde da ne daje željene efekte.
Umesto protiv gripa, treba je koristiti u borbi protiv bakterijskih infekcija, kod tretiranja otvorenih rana ili trovanja krvi. Takođe, daje rezultate i u borbi sa respiratornim infekcijama.
Kajenska paprika
Upotreba ove namirnice protivreči načelnim lekarskim savetima da se držimo blage i nezačinjene hrane dok smo bolesni. Ipak, ljutkasta kajenska paprika dobar je antibiotik, a uz to ima i antigljivična svojstva, te ako želite da se zagrejete iznutra i tako skratite period bolovanja, ona može biti pravi izbor.
Preporuka je da se konzimira sa maslinovim ili kokosovim uljem, kako bi se izbeglo oštećenje osetljivih tkiva tokom bolesti.
Ekstrakt semena grejpfruta
Otkriveno je da ekstrakt ovog semena ima jednako snažno dejstvo poput nekih antibakterijskih sapuna. Može se takođe koristiti u u ishrani, kao sredstvo protiv bakterijskih infekcija, a njime se uspešno mogu tretirati i razne izrasline na koži.
Đumbir
Đumbir je odličan začin za svakodnevnu upotrebu. Njegov aktivni sastojak, gingerol, dokazano smanjuje rizik od razvoja raka, a koristan je i za prevenciju ili ublažavanje digestivnih tegoba.
Od davnina je u upotrebi kao prirodni antibiotik, naročito u borbi protiv patogena koji se razvijaju u hrani. Stoga, ako konzumirate đumbir uz obrok svaki dan, rizik da se razbolite drastično će se smanjiti, čak i ako budete izloženi bakterijama poput salmonele ili listerije.
Kupus
Kupus i druge biljke iz porodice kupusnjača imaju svojstvo da, nakon konzumiranja, naša creva ispune gasovima. Nije prijatno, ali ako želite da se izborite sa bakterijama, kupus je ono što vam je potrebno.
Sumporni sastojak u kupusu zaslužan je za stvaranje gasova u želucu, ali je istovremeno nezamenljiv u uništavanju štetnih ćelija. Antibakterijsko svojstvo kupusa najviše je izraženo kada se konzumira u svežem stanju.
Kokosovo ulje
Zbog obilja antioksidanata u sebi, kokosovo ulje ima izraženo antigljivično i antimikrobno djestvo, te je iz tog razloga ponelo epitet čudotvorne namirnice. Umerena upotreba doprinosi jačanju imunog sistema, a budući da sadrži veliki procenat zasićenih masnih kiselina, preporučljivo je dozirano ga koristiti.
Jabukovo sirće
Odlično sredstvo tokom dijete, jabukovo sirće takođe ima brojna antibiotska i antiseptična svojstva, te se preporučuje u svakodnevnoj upotrebi i kao prevencija od raka.
Mira
Možda ćete se setiti imena ove biljke iz biblijske priče o rođenju Isusa, što vam takođe može otkriti koliko dugo ljudi poznaju njena lekovita svojstva.
Brojne studije potvrdile su kapacitet ove biljke da se izbori sa bakterijama poput ešerihije koli, stafilokoka i drugih, te je ova biljka redovan sastojak različitih lekova ili suplemenata u ishrani.
Ulje lišća masline
Nije samo plod masline izvor zdravlja, već je to i lišće ove biljke. Ekstrakt lista masline, kao prirodni lek protiv groznice, u upotrebi je još od početka 19. veka, a otkriveno je i da leči malariju. Elenolska kiselina kojom je bogato lišće masline provereno uništava bakterije, viruse i gljivice.
(T.T.)