Preterujete sa pićem tokom praznika? Možete postati žrtva opasnog sindroma
Sezona praznika uveliko traje, a lekari savetuju da se suzdržimo od preterivanja u hrani i alkoholu
Praznici sa sobom donose hranu u izobilju, a tu su i raznovrsna alkoholna pića. To izgleda veoma primamljivo, a ponekad se iza svega krije ozbiljan rizik po zdravlje.
- Danas smo na zabavi koju priređujemo u kraju. To je naša tradicionalna božićna zabava - kaže Ivon Medok iz gradića Čino Hils u Kaliforniji.
Kada se Ivon i njene komšije okupe, počinje slavlje i uživanje.
- Morate probati napitak koji sama pravim. Doneću ga, svi ga morate probati - kaže komšinica Teres Tai-Li.
Ivon priznaje da nekada pretera, a to dovodi do ozbiljnog problema koji se dešava za vreme praznika.
- Sindrom prazničnog srca javlja se najčešće u ovo doba godine. Tada ljudi najviše konzumiraju alkohol, a krajnji rezultat su jutra u kojima srce radi ubrzano. Reč je o poremećaju srčanog ritma koji je poznat kao atrijalna fibrilacija - navodi doktor Instituta za srce i vaskularne bolesti Lorens O'Konor, prenosi abc7 .
O'Konor upozorava da sindrom prazničnog srca ne pogađa samo starije osobe i ljude sa srčanim smetnjama. Jednako ugrožava mlade i zdrave osobe.
Prekomerno uzimanja slane hrane podiže krvni pritisak. Naprežu se ćelije srčanog mišića i stvaraju razdražljivost. O'Konor navodi da oko 60 odsto ljudi koji svakodnevno uzimaju alkohol, dobiju atrijalnu fibrilaciju u nekom trenutku svog života.
Srce se kod većine pacijenata može oporaviti od takvog stanja, ali u postoje i beznadežni slučajevi.
Atrijalna fibrilacija šalje krvne ugruške ka mozgu, pa je jedan od uzročnika moždanog udara.
- To je zastrašujuća posledica sindroma prazničnog srca - navodi doktor O'Konor.
Kako ga izbeći?
- Budite umereni i ne ulazite u rasprave sa rođacima - savetuje doktor.
O'Konor kaže da jedno pivo sadrži istu količinu alkohola kao koktel ili čaša vina. Zato su Ivon i njene komšije nazdravili umerenosti.
N.N.