Ova namirnica za čak 40 odsto može da smanji rizik od srčanog udara - obavezno je uvrstite u ishranu

Ukoliko jedete ovu namirnicu četiri puta nedeljno možete da smanjite rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 posto, tvrde naučnici

Istraživači sa instituta Neurologico Mediterraneo Neuromed (IRCCS) u Poziliju tokom osam godina pratili su zdravlje 23.000 volontera, a posebnu pažnju usmerili su na namirnice koje su svakodnevno konzumirali. 

Svi učesnici studije su živeli u regiji Molise u Italiji u kojoj je uglavnom zastupljena mediteranska ishrana, koja se smatra jednom od najzdravijih na svetu. Volonteri su istakli da su svakodnevno jeli obroke bogate povrćem, voćem, ribom i maslinovim uljem, ali gotovo nikad nisu unosili čili papričice. Crveno meso su retko jeli, a mleko i jaja su ograničili.

U trajanju od osam godina, koliko je trajalo istraživanje, 1.236 ljudi je umrlo. Kod trećine preminulih dijagnostikovan je tumor, dok su na drugom mestu po broju smrtnosti bili srčani bolesnici.

Statistički podaci su pokazali da je 24 posto ljudi redovno konzumiralo čili, dok trećina njih nikada nije unosila ovu namirnicu.

Foto: Profimedia/ imageBROKER

Rezultati su pokazali da odrasle osobe koje su često konzumirale čili papriku, oko četiri puta sedmično, imale su manje šanse da dožive preranu smrt. Takođe, imali su 40 posto manje šanse da dobiju srčani udar, zaključak je italijanskih akademika koji su vodili studiju.

Tajna se krije u kapsaicinu - antiupalnoj supstanci koja daje karakterističnu ljutinu čiliju i ima mnoge dobrobiti po zdravlje.

Autorka studije MarijaLaura Bonakio je kazala da "svako može da izabere ishranu koja mu najviše odgovara, a da je njen savet da obavezno u svoju ishranu uključi čili paprike kako bi zaštitio svoje zdravlje".

Video: Mladić odlučio da se našali sa ortakom, ali nije očekivao da će šala da ode ovako daleko

(Telegraf.rs)