Podmukla bolest koja najviše pogađa decu ispod 10 godina: Prvi simptomi temperatura i bol u stomaku

Neuroblastom je bolest koja se jako teško dijagnostikuje

Foto: privatna arhiva

Dvogodišnji Uroš Matošević iz Niša je rođen kao zdravo dete. Igrao se sa roditeljima, išao u vrtić i vozio trotinet. Međutim, problemi su nastali tokom ove godine. Dete je često imalo temperature i početne stadijume bronhitisa, a onda se požalio i na bolove u stomaku i peckanje dok piški. Po svim dosadašnjim analizama, lekari misle da je u pitanju neuroblastom.

Šta je neuroblastom?

Neuroblastom je kancerogeni tumor koji nastaje u nervnom tkivu kod beba i vrlo male dece, pa se retko javlja kod dece starije od 10 godina, kao i kod odraslih.

Stvara se uglavnom u tkivima nadbubrežne žlezde koja se nalazi u abdomenu, ali može početi u nervnom tkivu vrata, grudi ili kičmene moždine.

Međutim, iako je pristuan već na rođenju, mada su jako retki slučajevi da se može detektovati fetalnim ultrazvukom pre rođenja. Nažalost, uglavnom se otkriva tek kada počne da raste i da se širi na druge okolne organe, pa se većini obolele dece dijagnostikuje pre 5. godine.

Koji su simptomi neuroblastoma kod dece?

Foto: Budi human

U najvećem broju slučajeva ne postoje simptomi i detekcija je potpuno slučajna. Međutim, kako bolest napreduje karakteristična je pojava simptoma poput nadutosti trbuha, bolova, proliva, opstipacije, pa i crevne opstrukcije. Često se u anamnezi navodi i prekomerno zamaranje, malaksalost i bolovi u kostima, a roditelji mogu da napipaju masu unutar trbuha. Ne isključuje se i slab rast i razvoj, gubitak apetita, mršavljenje i neobjašnjive groznice.

Nažalost, svako drugo dete u vreme postavljanja dijagnoza ima metastaze, najčešće na plućima.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu standardne laboratirijske, hematološke i biohemijske obrade (kompletna krvna slika sa sedimentacijom, ispitivanje jetre, bubrežni testovi, analiza stolice i urina), kao i određivanje tumor markera.

Kako se leči neuroblastom?

Prognoza ove maligne bolesti zavisi od mesta nastanka tumora, uzrasta u vreme dijagnoze, stadijuma bolesti, citogenetskih abnormalnosti i udruženih urođenih oštećenja-malformacija.

Terapija je najpre hirurška, a zatim se primenjuje hemo- i radioterapija u zavistnosti od gore pomenutih faktora.

(T.T./Telegraf.rs)