Zašto se krv gotovo uvek uzima iz domalog prsta, a retko kad iz kažiprsta?
Svi smo barem jednom davali krv, a tokom kliničkog pregleda u detinjstvu uglavnom su nam uzimali iz prsta.
Druga metoda vađenja krvi iz vene je mnogo popularnija jer specijalistima u laboratoriji omogućava da uzmu mnogo više krvi pri analiziranju.
Međutim, postoji razlog zašto se krv iz prsta uzima uglavnom iz domalog prsta.
Kad vadimo krv iz prsta zbog neke analize, skoro uvek nam bocnu domali prst. Ako ste se nekad zapitali zašto se krv ne vadi iz nekog drugog prsta, evo odgovora.
Palac i mali prst su mnogo bolje povezani sa zglobom šake nego ostali prsti. To znači da bi se, teorijski, infekcija sa palca ili malog prsta mnogo brže proširila "naviše" i zahvatila ruku. Zbog toga se krv generalno vadi iz bilo kojeg prsta osim iz palca i malog prsta.
Ali, u jagodici domalog prsta uglavnom ima nešto manje receptora za bol, pa je "bockanje" manje neprijatno. Uz to, ovaj prst koristimo ređe nego ostale, pa je i koža tu tanja. A upravo zbog toga i ranica na ovom prstu zarasta brže nego na ostalim prstima.
(Telegraf.rs)