Kardiolog otkriva jedini tip hleba koji treba da jedete ako želite da ostanete zdravi
Jedina vrsta hleba koja ne sadrži lektine je brend pod nazivom "Barely Bread"
Kardilog kaže da hleb koji jedemo svakog dana nije dobar za naše srce i otkriva jedini tip hleba koji treba da jedemo.
U svojoj novoj knjizi "The Plant Paradox", kardiolog Stiven Gundri savetuje da se držite dalje od hleba koji sadrži lektine. Dok mnogi ljudi jedu hleb bez glutena zbog straha od nadutosti, Gundri kaže da je gluten samo jedna vrsta lektina - toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici.
Kaže da lektini, koji se takođe nalaze u nekom voću i povrću, nakon konzumacije „podstiču neku vrstu hemijskog rata u našem telu“ što može izazvati upalne reakcije koje vode do povećanja telesne težine i drugih zdravstvenih stanja.
Dakle, jedna jedina vrsta hleba koja ne sadrži lektine, odnosno da je u pitanju hleb koji ne sadrži zrno pšenice.
Inostrani brend "Barely Bread" sadrži mešavinu cvetova badema, semenki i kokosa i apsolutno je bez ijednog zrna pšenice. Na njegovoj veb stranici piše se da je različit od "hleba bez glutena" koji tvrde da su zdravi, ali sadrže dodatne ugljene hidrate i šećer.
Nedavno istraživanje pokazuje da proizvodi bez glutena mogu dovesti do gojaznosti, jer obično sadrže znatno veći energetski sadržaj, uključujući više masnih kiselina i lipida u odnosu na vrste proizvboda koje sadrže gluten.
Još jedno skorašnje istraživanje kaže da ljudi koji prate bezglutensku dijetu, a ne pate od celiakije - stanja u kom se tanko crevo upali zbog glutena i ne može da apsorbuje hranljive materije, ustvari mogu više da naškode svom zdravlju.
Istraživači su otkrili da konzumiranje glutena ne povećava rizik od srčanih bolesti, a oni koji bespotrebno slede ovu dijetu mogu ograničiti unos žitarica što „zapravo može biti povezano sa nepovoljnim kardiovaskularnim ishodima“.
(Telegraf.rs)