Naučnici otkrili još jedan uzrok bolesti od koje boluju milioni, a evo zašto su mršaviji ugroženi
Do sada se verovalo da se dijabetes tipa 2 razvija kod pacijenata koji su gojazni, što podstiče insulinsku rezistenciju.
Naučnici veruju da su možda otkrili novi okidač za dijabetes tipa 2, koji bi mogao da objasni zašto naizgled zdravi, vitki ljudi oboljevaju od bolesti koja pogađa najveći deo svetske populacije.
Dijabetes tipa 2 je bolest koju uzrokuju neravnoteža nivoa insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi. Životni stil, a naročito gojaznost, čine nas "otpornijim" na insulin, što zauzvrat podiže nivo šećera u krvi.
Međutim, istraživanje na Univerzitetu u Ženevi u Švajcarskoj, sugeriše da disbalans insulina možda nije jedini uzrok tipa 2. Istraživači su identifikovali novi mehanizam koji sugeriše da se bolest može razviti kod osoba s masnom jetrom - čak i kada im je nivo isnulina sasvim normalan.
Jetra, koja je neophodna za prerađivanje hrane i izbacivanje otrovnih materija, kao i regulisanje nivoa šećera u krvi, trebalo bi da "skladišti" malo ili nimalo masti.
Ipak, kod velikog broja ljudi javlja se masnoća u jetri, poremećaj poznat kao bezalkoholno oboljenje masne jetre. Ovo je uobičajeno kod prekomerne težine ili gojaznih osoba, ali se može javiti i kod vitkih ljudi koji nose masnoće oko organa u abdomenu (ove osobe se nekad nazivaju i TOFI -Tnin Outside Fat Inside - tanki spolja, masni iznutra).
Većina ljudi sa ovim stanjem i ne prepoznaje da ima masu jestru, jer simptomi ne postoje. Oboljenje se otkriva putem krvne pretrage kako bi se proverila funkcija jetre.
Naučnici su izrazili zabrinutost da ovo stanje može dovesti do ozbiljnijih oštećenja jetre, bolesti srca i bubrega, a koji su takođe glavni faktori rizika za pojavu dijabetesa tipa 2.
Japanska studija u kojoj je učestvovalo 2.400 pacijenata, objavljena u časopisu Internal Medicine 2017. godine, otkrila je da je 12,5 posto muškaraca koji imaju bolest masne jetre u četrdesetim godinama, deset godina kasnije razvilo dijabetes tipa 2, u poređenju sa 2,5% koji nisu imali masnu jetru.
Kod žena je povezanost bila još izraženija: 26% sa masnom jetrom je nakon decenije obolelo od dijabetsa tipa 2, u poređenju sa 1,8% onih čija jetra nij epokazivala ovakve promene.
- Kod pacijenata sa masnom jetrom, mast služi kao izvor energije za proizvodnju glukoze, a ova prekomerna proizvodnja glukoze može dovesti do dijabetesa tipa 2, bez obzira na hormonalni status - izjavio je profesor Pjer M.
Do sada se verovalo da se dijabetes tipa 2 razvija kod pacijenata koji su gojazni, što podstiče insulinsku rezistenciju.
(Telegraf.rs)