Svet je "poludeo" za koreanskim napitkom od 200 dinara koji topi salo, a evo kako da ga napravite

Uspešno skida salce sa stomaka

Foto: Shutterstock, Pixabay

Kiselo-slatki napitak koji topi kilograme osvojio je svet. Priprema se od namirnica koje su svima dostupne a košta svega 200 dinara!

Istraživanje sprovedeno u Koreji otkrilo je da ovaj osvežavajući sok efikasno topi salo sa stomaka. Gojazne osobe su mesec dana dva puta dnevno pile mešavinu soka od nara i jabukovog sićeta i u tom periodu uspele su da suze struk za čak 5 do 10cm.

Kako napraviti sok od nara i jabukovog sirćeta?

U šoljicu za kafu soka od ceđenog nara dodati kašiku jabukovog sirćeta i razblažiti sa 2,5 - 3,5 dl vode. Po želji zasladiti veštačkim zaslađivačem.

Od davnina je poznato da sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu pokreće jetru da ubrza razgradnju masti. Tako su testirali kombinaciju jabukovog sirćeta sa sokovima od sedam različitih vrsta voća (višnja, borovnice, ženšen...) i ispostavilo se da je nar najefikasniji. Stručnjaci su utvrdili da četiri različita jedinjenja u naru, uključujući dva koja nikada ranije nisu identifikovana, ubrzavaju efekat sirćetne kiseline.

Nar Foto: Pixabay

Zašto deluje?

- Jabukovo sirće ne samo da smanjuje taloženje masti na stomaku, već ga i uspešno topi – napominju koreanski naučnici.

Koreanci su ispitivali koja je veza između nara i jabukovog sirćeta i došli do zaključka da njihova kombinacija drastično više topi masnoće nego kada se konzumiraju pojedinačno.

Tako su došli do zaključka ova kombinacija aktivira enzim AMP kinaza, a koji kontroliše kako pretvaramo hranu u energiju.

- Aktivacija ovog enzima deluje kao "okidač" za početak sagorevanja masti i pretvaranja je u energiju i to posebno u predelu abdomena.

Foto: Promo

Uzimanje sirćeta sa obrokom može da smanji nivo šećera u krvi za čak 54%. A dobro regulisani šećer u krvi znači da naše telo luči manje insulina, hormona koji višak kalorija pretvara u masti na stomaku.

A kakavu ulogu ima nar? On takođe pomaže regulisanje šećera u krvi. Kad je šećer izbalansiran, smanjuje se osećaj gladi i potreba za hranom.

(Telegraf.rs)