Jedna mala izmena u ishrani smanjuje rizik od najčešćih oboljenja kod Srba
Od kancera, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2 svake godine umiru na stotine hiljada ljudi u svetu
Da li svakog dana jedete crveno meso? Najnovije istraživanje je otkrilo da smanjenjem ove namirnice, kao i mesnih prerađevina, možete u sprečite pojavu smrtonosnih oboljenja.
Ukoliko svake nedelje iz jelovnika izbacite samo tri porcije crvenog mesa mogli biste da smanjite rizik od pojave raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, otkrila je najnovija studija.
Istraživači su objavili rezultate studije u kojoj je učestvovalo više od četiri miliona ljudi (među kojima su i oni koji svakdnevno jedu crveno meso) koja pokazuju da jednostavnom izmenom u nedeljnom jelovniku može da se za 7% smanji rizik od pojave od oboljenja od kojih svakodnevno umiru na stotine hiljada ljudi.
Ova izmena u ishrani ispostavilo se da ima najbolji učinak kod kancera želuca i creva, gde je smanjena stopa oboljenja za čitavih 14%.
- Znamo da konzumiranje crvenog i prerađenog mesa može povećati rizik od pojave raka creva. Zato je važno da se ova naimrica smanji u ishrani koliko god je to moguće - istakla je dr Loren Vigins iz Centra za istraživanje raka želuca i dodala:
- Prerađeno meso povećava rizik od raka creva, a postoji mnoštvo dokaza koji na to ukazuju.
(Telegraf.rs)