Za vegetarijance i vegane viši rizik od moždanog udara?

Istraživanje objavljeno u časopisu "British Medical Journal" proučavalo je 48.000 ljudi kroz 18 godina

Vegetarijanski i veganski način ishrane smanjuju rizik od srčanih bolesti, ali nose viši rizik od moždanog udara, pokazala je velika studija čije je rezultate objavio BBC.

Vegetarijanci i vegani imali su deset slučajeva manje koronarnih srčanih bolesti na 1.000 ljudi koji su jeli meso, ali i tri slučaja više moždanog udara.

Studija je analizirala podatke iz istraživanja EPIC-Oxford, dugogodišnjeg naučnog projekta koji se bavio prehrambenim navikama i zdravljem.

Polovina ispitanika u studiji je jela meso, nešto više od 16.000 bili su vegetarijanci ili vegani, a 7.500 pesketerijanci - ljudi koji jedu ribu.

Za studiju su u obzir uzete i njihove zdravstvene anamneze, pušenje i telesna aktivnost. 

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Kod pesketarijanaca je zabeležen 13 posto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu na one koji su jeli meso, dok su vegetarijanci i vegani imali 22 posto niži rizik.

Ali, vegetarijanci i vegani imali su 20 posto viši rizik od moždanog udara.

Stručnjaci sugerišu da bi to moglo biti povezano s niskom nivoom vitamina B12, ali isto tako ističu da su za utvrđivanje takve povezanosti nužna dalja istraživanja.

Dokazuje li ta studija da su vegetarijanska i veganska prehrana nezdrave, dr Frenki Filips, iz britanskog udruženja dijetetičara, kaže da ne, jer se ovde nije radilo o uzročno-posledičnoj studiji.

- Poruka svima je da je razumno imati dobro isplaniranu prehranu i jesti raznoliku hranu - kaže dr Filips.

(Telegraf.rs/Hina)