Testeninu je potpuno bezbedno podgrejati i sutradan, ali s ovim namirnicama se nemojte igrati
Pirinač, na primer, nije dobar da se podgreva
Pre nego što razmislite da li da podgrejete jučerašnji ručak, pročitajte šta je bezbedno jesti, a šta nije.
Jučerašnji pirinač
Naučnici objašnjavaju da sveže skuvani beli rižoto sadrži pre svega jednostavne ugljene hidrate (šećere) koji imaju mogućnost da vam brzo podignu šećer u krvi. Ali kada rižu stavimo u frižider ti ugljeni hidrati postaju složeni. To bi značilo da rižu koju smo izvadili iz frižidera posle 12 sati je mnogo teža za varenje.
Kačkavalj
Ako sir koji ste zaboravili u frižideru nije počeo da buđavi, nemojte da se plašite da ga pojedene. Čak i ako patite od netolerancije na laktozu, imajte na umu da tvrđi sir ima manje laktoze, tačnije samo 2 odsto. Parmezan koji je tvrd poput kamena, nakon 8 meseci fermentacije ima manje laktoze u odnosu na noviji i mekši parmezan.
Makarone
Možete ih bez straha jesti i hlade, a još bolje i podgrejane. Istraživači su došli do zaključka da hladna testenina povećava nivo šećera u krvi za razliku od podgrejane testenine. Zanimljivije je da je testenina koja se ponovo zagrevala još manje uticala na nivo šećera.
Krompir
Kuvani krompir koji je ostao od juče može danas postati hladna krompir salata sa lukom, paprikom i paradajzom. Zapravo, britanska studija pokazala je da je vrući kuvani krompir imao 7 odsto vlakana za razliku od 13 odsto kada je bio hladan.
(Telegraf.rs)