Testeninu je potpuno bezbedno podgrejati i sutradan, ali s ovim namirnicama se nemojte igrati

Pirinač, na primer, nije dobar da se podgreva

foto: pixabay.com

Pre nego što razmislite da li da podgrejete jučerašnji ručak, pročitajte šta je bezbedno jesti, a šta nije.

Jučerašnji pirinač

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Naučnici objašnjavaju da sveže skuvani beli rižoto sadrži pre svega jednostavne ugljene hidrate (šećere) koji imaju mogućnost da vam brzo podignu šećer u krvi. Ali kada rižu stavimo u frižider ti ugljeni hidrati postaju složeni. To bi značilo da rižu koju smo izvadili iz frižidera posle 12 sati je mnogo teža za varenje.

Kačkavalj

Foto: Profimedia

Ako sir koji ste zaboravili u frižideru nije počeo da buđavi, nemojte da se plašite da ga pojedene. Čak i ako patite od netolerancije na laktozu, imajte na umu da tvrđi sir ima manje laktoze, tačnije samo 2 odsto. Parmezan koji je tvrd poput kamena, nakon 8 meseci fermentacije ima manje laktoze u odnosu na noviji i mekši parmezan.

Makarone

Foto-ilustracija: pixabay.com

Možete ih bez straha jesti i hlade, a još bolje i podgrejane. Istraživači su došli do zaključka da hladna testenina povećava nivo šećera u krvi za razliku od podgrejane testenine. Zanimljivije je da je testenina koja se ponovo zagrevala još manje uticala na nivo šećera.

Krompir

Foto: Pixabay.com

Kuvani krompir koji je ostao od juče može danas postati hladna krompir salata sa lukom, paprikom i paradajzom. Zapravo, britanska studija pokazala je da je vrući kuvani krompir imao 7 odsto vlakana za razliku od 13 odsto kada je bio hladan.

(Telegraf.rs)