Đokovićeva VS Federerova dijeta: Rodžeru je sirće tajni napitak, a Novak ima pravilo za žvakanje
Tenis je igra koja zahteva mnogo energije i izdržljivosti pa zato najbolji teniseri sveta imaju specijalne način ishrane
Ovogodišnje finale Vimbldona između najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića i Rodžera Federera trajalo je više od pet sati. Obojica su pokazali neverovatni izdržljivost i snagu, a tome umnogome doprisnosi način ishrane koji praktikuju.
Novak Đoković je od 2010. godine promenio način ishrane i to mu je donelo neverovatan uzlet u svetu tenisa. Od 2011. on je postao gladijator na terenu koji dobija mečeve i posle šest sati igre.
Od tada, pa do danas, Novak se drži svojih 8 pravila, koje smo pronašli u knjizi "Serviraj za pobedu".
Takođe, Nole ne voli da kaže za sebe da je vegeterijanac.
- Da budem iskren, ne volim to etiketiranje. Da, jedem biljnu hranu i to već nekoliko godina, ali zbog pogrešnog tumačenja i mogućih zloupotreba, ne dopada mi se da se nazivam vegetarijancem - rekao je.
8 Novakovih pravila ishrane
1. Ne jede gluten i mlečne proizvode
2. Šećer svodi na minimum
3. Jelovnik se bazira na povrću, pasulju, ribi, voću orašastim plodovima, semenkana, sočivu i zdravim uljima
4. Godinama ne jede crveno meso
5. Najveći deo jelovnika je biljnog porekla
6. Hranu treba žvakati što duže da bi se bolje svarila
7. Treba naučiti uskladiti hranu sa potrebama tela, dajući mu ono što mu treba i kad treba
8. Čaša mlake vode se pije odmah posle ustajanja
S druge strane, zanimljiva stvar u vezi sa ishranom Rodžera Federera je podatak da je odrastao kao vegeterijanac i da je meso u svoju ishranu ubacio sa 16 godina (potpuno obrnut slučaj u odnosu na Novaka Đokovića).
5 Federerovih pravila ishrane:
Za njega je poznato da voli picu, ali u poslednjih 20 godina karijere najbolji obrok pred meč mu je bila pasta.
1. Čaša ceđenog soka uz doručak je obavezna
2. Posle svakog doručka pije šolju sirćeta
3. Dva sata pred svaki meč pojede testeninu s laganim sosom.
4. Jede na svaka dva-tri sata
5. Tokom treninga i mečeva jede energetske pločice i banane
Sebe smatra gurmanom koji o hrani razmišlja po principu umerenosti. Tokom doručka unosi namirnice bogate ugljenim hidratima da bi napunio svoj organizam za ostatak dana.
Ručak podrazumeva unos visokoproteinskih obroka koji imaju pozitivan efekat na njegove mišiće, te je po pravilu večera nešto laganija.
- Uvek sam obraćao pažnju na ono što jedem. Hrana može da ima bitnu ulogu, ono što jedete pre, za vreme ili posle meča. Odrastao sam pomalo kao vegetarijanac, ali sam srećan što mogu sve da jedem. Idem s vremena na vreme kod nutricioniste, ali nema velikih ludorija oko jelovnika - rekao je jednom prilikom Švajcarac i dodao da je zadovoljan svojim normalnim načinom ishrane.
Kako biste se vi radije hranili?
(Telegraf.rs)