Omiljeno letnje voće snižava krvni pritisak posle 2 sata, a insulin već za sat vremena

Višnje ne samo da snižavaju pritisak, već smanjuju i nivo insulina u krvi, rezultati su novog istraživanja.

Dok su prethodne studije istraživale pojedinačne aspekte metaboličkog sindroma kao što su krvni pritisak i trigliceridi, ovo je prva studija koja je ispitivala kako višnje utiču na insulinsku rezistenciju, hipertenziju i gojaznost.

- Najznačnije je da smo uočili značajno smanjenje sistolnog krvnog pritiska u prva sata nakon konzumacije višanja. Jedinstveni sastav višanja uključuje antocijane, druge polifenole i vlakna, objašnjavaju istraživači.

Foto-ilustracija: Foter/Pinot & Dita

Tokom šestonedeljne studije učesnici su kozumirali sok od višnje pomešan sa 100 mililitara vode, pilule sa komponentom višanja ili placebo.

Istraživači su otkrili da su oni koji su pili sok imali značajno smanjenje sistolnog krvnog pritiska dva sata nakon unosa u odnosu na placebo piće dok su pilule značajno smanjile nivo insulina u roku od jednog sata.

VIDEO: Ako niste znali, Kleopatra je ponovo rođena

(Telegraf.rs)