Ovo je ubedljivo najopasnija hrana po zdravlje: U Srbiji je jedemo čak 860 gr po stanovniku nedeljno
Ishrana bogata crvenim i obrađenim mesom povećava rizik od smrti za čak 23 odsto, navodi nova finska studija.
Rezultati istraživanja koje je analiziralo navike u ishrani 2,600 muškaraca iz Finske između 42 i 60 godina pokazuju da su oni koji su unosili više životinjskih od biljnih proteina imali za 23 odsto veću šansu tokom dvadesetogodišnje studije, u odnosu na muškarce čija je ishrana bila uravnoteženija kada su izvori proteina u pitanju.
Najveći broj slučajeva odnosi se na povećani unos mesa - muškarci koji su se hranili crvenim mesom i mesnim prerađevinama, tačnije jeli više od 200 grama dnevno imali su mnogo veću šansu od preuranjene smrti u odnosu na muškarce koji su unosili manje od 100 grama mesa i mesnih prerađevina dnevno.
Prethodna istraživanja su takođe pokazala da se povišen unos životinjskih proteina, posebno unos obrađenog mesa poput kobasica povezuje sa povećanim rizikom od smrti.
Dok prosečan Finac pojede 500 grama mesa nedeljno, Srbija je lider u regionu, pa se na našoj trpezi godišnje nađe 45,6 kilograma mesa po stanovniku, što znači 860 grama nedeljno.
(Telegraf.rs)