Kako je Izrael na jednostavan način iskorenio alergiju na kikiriki zahvaljujući grickalicama
Alergija na određenu hranu može da bude vrlo nezgodna stvar...
S obzirom na to da alergije mogu da imaju potencijalno tragične posledice, mnogi se vode jednostavnom formulom: što više mera opreza to bolje!
U zemlji kao što je Amerika sav trud uložen je da se ljudi koji su alergični na neku hranu odvoje od uobičajne ishrane.
Država Izrael ima vrlo nisku stopu alergičnih stanovnika, a jedna forma alergije je naročito retka, a to je netolerancija na kikiriki.
Kada je reč o kikirikiju deluje da su Izraelci radili sve pogrešno. Dok se roditelji u Americi suzdrtžavaju od davanja bilo koje hrane koja u sebi sadrži kikiriki deci do godinu dana u Izraleu bebe od tri meseca dovede u kontakt sa grickalicom poznatom kao flips, koji se inače jede i u Srbiji.
Ovaj scenario deluje kao odličan za opštu epidemiju alergija, ali nije, čak suprotno.
Baš iz ovog razloga sprovedena je studija na jevrejskoj deci u Londonu koja je ustanovila da je samo 1,9 odsto dece koja su imala rizik za alergije, a jeli su kikiriki, su razvila alergiju, dok je čak 13,9 odsto dece kojoj nije davan kikiriki dobilo skolonst ka alergiji.
U prilog ovome pojavio se i stav mnogih stručnjaka koji tvrde da nema smisla odlagati uvođenje alergena u dečju ishranu jer nije nikakav garant za pojavljivanje ili izostanak reakcije.
Istina je sledeća: mnogi ljudi nikada neće razviti alergiju na neku namirnicu, dok ona manja grupa ljudi ipak hoće u zavisnosti od njenog okruženja.
Među njima nalazi se takozvana siva zona ljudi koji će razviti neku od alergija u zavisnosti od spoljašnjih faktora. Upravo ova grupa ljudi će verovatnije imati alergijsku reakciju ukoliko ih ne izlažete alergenima na vreme.
(Telegraf.rs/forward.com)