Malo poznata namirnica koja može suzbiti pojavu raka, a ima više kalcijuma i od mleka
Da li je moguće da se u ovako maloj namirnici nalazi toliko lekovitih nutrijenata?
Rogač je idealna "hrana za preživljavanje" jer ne zahteva posebne uslove skladištenja, pravi se bez pripreme, a o zdravstvenim benefitima da ne pričamo.
Poznatiji kao "zdrava čokolada" rogač je namirnica koja doslovno leči zbog velike količine antioksidanata koje sadrži, ali i hranljivih materija.
Zbog barem šest antioksidanata koji deluju kao zaštitna sredstva za ćelije, rogač ima značajan antikancerogeni efekat koji sprečava stvaranje tumora.
- Pun je kalcijuma, pa na 100 grama ima čak 350 miligrama kalcijuma. Na primer, mleko na 100 mililitira ima samo 130 miligrama kalcijuma.
- Rogač ne sadrži oksalnu kiselinu kao čokolada koja smanjuje mogućnost tela da apsorbuje kalcijum. Iako je rogač prilično sladak sadrži 60 odsto manje kalorija od čokolade.
- Sadrži visok procenat šećera, čak 50 odsto od čega je 30 odsto šećer iz grožđa.
- Sadrži vitamine grupe B, kalcijum, magnezijum, fosfornu kiselinu, gvožđe, bakar, hrom...
- Sadrži tanine, vlaknaste supstance kao što je lignin koji suzbija holesterol, ima pozitivne efekte na glukozu u krvi i koristi se protiv dijabetesa i gojaznosti.
- Rogač je takođe pun vlakana koji obezbeđuju pravilno varenje i smiruju želudac.
- Ne sadrži glutein, niti kofein
Terapeutska dejstva rogača:
- Koristi se u lečenju astme jer odlično suzbija kašalj i prehlade zbog čega se koristi kao baza mnogih sirupa protiv kašlja.
- Zbog niskog nivoa masti idealan je za sve koji drže dijetu.
- Rogač takođe podiže libido, ali i broj spermatozoida.
- Za razliku od čokolade ne pogoršava simptome stresa, plitkog disanja i aritmije.
(Telegraf.rs)