Poslastica koja je možda loša po liniju, ali čini čuda po naše zdravlje
Kako se najbolje rashladiti kada su napolju velike vrućine znaju ljubitelji sladoleda
Mnogima je sladoled omiljena poslastica, a osim što nas u letnjem periodu hladi, on umnogome može doprineti vašem zdravlju.
Iako moramo da pazimo na to koliko sladoleda jedemo zbog kalorija, on je veoma dobar za naše zdravlje iz više razloga.
Bogat je kalcijumom
Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i deca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mleka i slatke pavlake kao osnovnih namirnica u proizvodnji sladoleda ova namirnica će dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, već i vitamina A i vitamina B.
Pomaže u održavanju telesne težine
Zbog procenta šećera i mlečne masti ova poslastica idealno ohlađena na -6 stepeni Celzijusovih smatra se ubicom dobre linije. Međutim, neke studije tvrde kako kalcijum smanjuje njegovu kalorijsku vrednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda.
Bogat je vitaminima i antioksidantima
Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svežeg voća sadrži dosta vitmanina, dok onaj sa ukusom kafe i čokolade, ukoliko se zaista sprema od pravih zrna kafe i kakaa, osigurava dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce.
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)