Mnogi ljudi jedu u ovom položaju, a nisu ni svesni da tako povećavaju stres i uništavaju ukus hrani
Istraživači su ustanovili da jedenje u stojećem polažaju čak i nekoliko minuta izaziva stres i gasi receptore za ukus
U istraživanju objavljenom u magazinu Journal of Consumer Research je navedeno da položaj tela ima uticaja na percepciju ukusa i da je hrana ukusnija kad se jede u sedećem položaju.
Istraživači su analizirali interakciju sistema za ravnotežu, položaja i prostorne orjentacije sa gustatornim senzornim sistemom koji utiče na miris i ukus.
Stoga bi trebalo da jedete u sedećem položaju, a lekove neprijatnog ukusa bi trebalo da uzimate dok stojite.
Ustanovljeno je da sila gravitacije gura krv u donje delove tela zbog čega srce radi teže dok pumpa krv u gornji deo tela, čime se rad srca ubrzava. To aktivira hipotalamusnu- hipofizno-adrenalnu osu i dovodi do povećanja koncetracije hormona stresa kortizola. Lančana reakcija smanjuje osetljivost što utiče na procenu ukusa hrane i pića, percepciju temperature i količinu unesene hrane.
Kada ljudi osećaju nelagodu, hrana koja inače ima dobar ukus više nije prijatna za nepce. Tim istraživača je potvrdio svoju hipotezu testirajući 350 osoba na piticama. Oni koji su stajali su dali lošije ocene u odnosu na one koji su pitice jeli u sedećem položaju.
Potom je istraživanje prošireno uvođenjem faktora stresa pa su ispitanici obe grupe jeli voćne grickalice dok nose kese u rukama. Obe grupe su prijavile lošiji ukus nego inače, a razlog je teret koji su držali.
(Telegra.rs/klix.ba)