Ljubitelji čipsa su ambiciozni, a čokolade avanturisti: Evo šta vaš omiljeni ukus otkriva o vama
O našem karakteru i tome šta nas u životu pokreće mnogo toga imaju da kažu stvari koje su nam omiljene
Kao i omiljena boja, najdraži filmovi i muzika, žudnja za slanim čipsom, ljutim papričicama, kiselim citrusima ili slasnim kolačima usko je povezana s ličnošću, te o nama otkriva i ono što ni sami ne znamo, ali i ono što od drugih vešto krijemo.
Tokom 25 godina, prateći 18.000 ispitanika, neurolog Alan Hirš sproveo je više od 200 istraživanja o čulima neurološkim reakcijama signala ukusa i otkrio da pojačanje određenih ukusa i mirisa utiče na prehrambene navike, raspoloženje, percepciju, čak i na brzinu kojom učimo.
Kao što miris iz detinjstva može trenutno da vas vrati u vreme dok ste se igrali na livadi, tako će i omiljeni miris dešifrovati skrivene mehanizme ličnosti.
Začinjena hrana
Ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i kruti i u društvu su manje popularni od sladokusaca. Važni su im detalji, vole red i besprekornu organizovanost. Odeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci između vešalica skoro isti. Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi kontrol-frikovi pa ih svaki poremećaj u njihovom savršeno uređenom svetu zaista izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena, a pod to podvode i druženja s ljudima koji im nisu važni. Ljubitelji ljutog su i tragači za senzacijama, novim iskustvima i uzbuđenjima i rado eksperimentišu sa novim začinima. Obdareni su vrlo istančanim čulom mirisa i ukusa pa mogu sa preciznošću vrhunskog degustatora da prepoznaju začine u hrani. Neprestano tragaju za novim uzbuđenjima i uživaju u ekstremnim sportovima. Skloniji su koketiranju i flertovanju nego ljubitelji blagih ukusa.
Pretpostavlja se da kapsacin koji feferonima daje ljutinu, podsiče strast za adrenalinom i želju za opasnim životom na rubu. Ljubitelji ljutih papričica bolje se prilagođavaju i promenama jer vole uzbuđenja koja im donose novi doživljaji.
Oni koji grickaju su pedantni
Ljubitelji hrskavog od sebe očekuju mnogo, vole tačnost pa su pedantni. Energični su, zabavni i puni entuzijazma.
Privlačnost miriše na jasmin, vanilu i cimet
Samo deset posto ukusa dugujemo nepcu, a čak 90 posto receptorima mirisa koji su okidač za emocije. Miris čili papričice pojačava seksualnu želju. Suprotnom polu ćete biti privlačniji uz mešavinu mirisa vanile i cimeta. Muškarce uzbuđuje i miris lavande i pite od bundeve, a oba pola su seksualno zagrejanija uz miris krastavaca i kolača s bananama i orašastim plodovima.
Ljubitelji tamne čokolade su zabavni, a mlečne introverti
Ljubitelji slatkog žele da budu primećeni i cenjeni. Vole kada se osećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnim. Obožavaju dobar provod, pustolovine i rizik pa se upuštaju u poduhvate za koje mnogi nemaju hrabrosti i živaca. Prema sebi su popustljivi, ugađaju sebi i smatraju da za njih ništa nije predobro ni preskupo. Njihov je moto: “Radije ću žaliti zbog nečega što sam učinio nego zbog nečega što sam propustio”. Ljubitelji čokolade su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi preterano drame, što ih čini emocionalno ranjivim. Više se oslanjaju na intuiciju nego na logiku.
Ko voli mlečnu, a ko tamnu čokoladu?
Ljubitelji čokolade su najčešće pravi prototip svog pola. To su po pravilu mačo muškarci i vrlo ženstvene žene. Ali, za razliku od društvenih ljubitelja tamne čokolade koji su srce zabave, ljubitelji mlečne čokolade su često introverti i više vole dobru knjigu. Tihi su pa ih okolina često pogrešno doživljava kao sramežljive.
Ljubitelji slanih zanimacija
Oni čijem su nepcu najdraži slani ukusi veruju u sudbinu. Smatraju da imaju malo ili nimalo kontrole nad životom. Uvereni su da se sve događa prema scenariju koji je “zapisan u zvezdama” i da na sudbinu ne mogu bitno uticati. Kada učine nešto dobro, slanokusci priželjkuju malu nagradu i znak zahvalnosti. Ljubitelji čipsa ambiciozni, takmičarkog duha i dostojni protivnici konkurentima. Frustriraju ih neugodnosti poput gužve u saobraćaju ili dugih redova na blagajnama. Bez obzira da li su na izletu ili voze, ljubitelji slanog uvek su u žurbi.
Obdareni superukusom ne vole gorku ni hranu jakih ukusa, ali istraživanje je pokazalo da njihovo nepce voli so, jer, smatraju stručnjaci, natrijum ublažava gorčinu u hrani, tvrdi psiholog Suzan Albers. Ljubitelji testenine, hleba i ostalih “utešnih” ugljenohidrata po prirodi su vrlo ozbiljni, promišljeni i oprezni pa ne vole promene i rizik.
Ljubitelji oporog i kiselog su...
Ljubitelji gorkog su probirljivi i često imaju averziju prema kiseloj hrani. Oni koji vole kiselo mnogo su tolerantniji na ekstremne ukuse, spremniji da isprobavaju nova jela, šire vidike i pomeraju granice.
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)