Ovakva hrana čini vas bolesnima i može da izazove iznenadnu smrt
Koristite hranu kao lek i ne dozvolite da vas ona učini bolesnima
Procesuirana hrana može da poveća rizik od bolesti srca, ali i iznenadne smrti.
Dve odvojene studije objavljene u Britanskom medicinskom žurnalu osvetljava potencijalnu vezu između jedenja mnogo namirnica i crvenog mesa i oštećenog zdravlja.
Istraživači su rekli da trebamo da pokušamo da jedemo što više sveže hrane, ali su priznali i da je potrebno nabaviti još dokaza za ovu teoriju.
U istraživanju je učestvovalo 105.000 odraslih Francuza. Kada je procesuirana hrana povećana za 10 odsto, rizik od kardiovaskularnih bolesti je povećan za čak 11 odsto što utiče na snabdevanje mozga i srca krvlju.
U drugom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Navaria u Španiji posmatrano je 20.000 odraslih ljudi tokom 10 godina. Više porcija procesuirane hrane dnevno povezano je za 62 odsto povećanja rizika od smrti zbog bilo kog uzroka, u poređenju sa onima koji su jeli manje od dve porcije.
Zabrinjavajuće je to što dodatn aporcija procesuiran ehrane povećava rizik od smrti za 18 odsto. Zato mnogi predlažu Mediteransku dijetu za koju j edokazano da štiti od hroničnih bolesti.
Ove namirnice uključuju mleko, sir, jogurt i ulje. Procesuirana hrana sadrži u sebi dosta soli, šećera i masti koje čine ukus bogatijim i dugotrajnijim.
(Telegraf.rs/metro.co.uk)