Zbog veganske hrane ušla je u preranu menopauzu, a savet koji je dobila od lekara spasao joj je život

Naš način života i navike u ishrani određuju i kakvog ćemo biti zdravlja

Priprema prelepih i ukusnih zdravih obroka baziranih samo na biljkama učinili su finsku blogerku Virpi Mikonen i njen veganski blog izuzetno popularnim preko noći, ali iako je njena veganska karijera bila uspešna - njeno zdravlje je trpelo.

U 37. godini života Virpi se susrela sa preranom menopauzom (žene ulaze u menopauzu tek u kasnim 40-im i početkom 50-ih godina). Ona je počela da se oseća preumorno, izgubila je menstruaciju i dobila osip po licu.

Zabrinuta, ona je posetila specijalistu kineske medicine koji joj je dao šokantan savet: da prestane da jede toliko sirove hrane i počne ponovo da se hrani proizvodima životinjskog porekla. Ona nije oklevala. Dodala je u svoju ishranu jaja za doručak, organske ćufte i piletinu za ručak, a čorbu od kostiju za večeru. Upalilo je!

- Neverovatno je. Osećam se energično i motivisano. Bolje spavam, a talasi vrućine i osip su se povukli, rekla je ona.

Nije odustala u potpunosti od biljne ishrane i prirodnijeg načina života. Istakla je da problem nije bio samo u ishrani sirovim namirnicama, već i u stresnom životu koji je vodila.

Virpi nije jedina poznata veganka koja je prestala da bude vegan i otvoreno o tome progovorila. Nedavno je i En Hetavej otkrila da je u svoju vegansku ishranu uvrstila ribu jer se nije osećala uopšte dobro.

- Nekim ljudima je potrebno da unose životinjske proizvode kako bi bili zdravi. Nije svaka dijeta i način ishrane smišljen i dobar za svakoga. Vegani su često na meti osuda, rekla je Virpi.

Iako je u svoje obroke uvrstila proizvode životinjskog porekla na njenom blogu se i dalje mogu naći recepti za biljne smutije, salate i veganske deserte za njene fanove.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)