Izbegavajte ove tri namirnice ako ne želite da budete pospani posle ručka
Osećate li se tromo i pospano nakon ručka i sve o čemu tada možete da razmišljate jeste krevet koji vas čeka kod kuće?
Ukoliko vas uhvati pospanost nakon što pojedete ručak, niste jedini koga ovaj problem muči, a za sve je kriv vaš izbor namirnica koje ćete pojesti za ručak.
Stručnjaci savetuju da je ručak najbolje jesti oko 12:00 ili 13:00 sati. Ako ga pomerite za kasnije popodne, verovatno ćete postati jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranom punom šećera i masnoća, poput pržene hrane, slatkiša i kolača.
Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljene hidrate i belančevine. Ugljeni hidrati i masnoće nam daju energiju, dok su belančevine ključne za pravilno funkcionisanje našeg tela. Probajte tri spasonosna recepta za lagani ručak koji vas neće uspavati i usporiti.
Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:
-sendviči (s piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) i testenina od celog zrna;
- salate;
- riba, poput skuše, lososa i sardine;
- supe;
- zrnevlje i kus-kus.
Ovo su tri namirnice koje su najgori izbor za ručak, jer uzrokuju pad energije.
Prženi krompir
Pomfrit se prži u puno ulja i reč je o jednostavnim ugljenim hidratima koje uvek treba izbegavati, jer nakon što naglo povećaju nivo šećera u krvi, isto tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak, vrlo verovatno ćete osetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.
Kravlje mleko
Iako kravlje mleko može biti deo uravnotežene ishrane, može imati negativan učinak na nivo energije u telu. Kravlje mleko teže se vari, zbog čega je probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u creva, a ostatak tela mora da funkcioniše sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.
Puter od kikirikija
Nakon što pojedete sendvič s puterom, vrlo verovatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koji sadrži taj zasitni namaz. Ipak, puter od kikirikija ne morate izbegavati u potpunosti, samo ga kombinujte sa “superhranom” koja nam daje energiju, poput žitarice tef, kamuta, čia semenki, voćke longan i alge dulse.
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)