Namirnice koje moramo da konzumiramo kako bismo preventivno uticali na dobijanje kancera
Ishrana ima veze s našim zdravljem i više nego što mislimo!
Loša ishrana može biti okidač za rak podjednako kao i alkohol, rezultati su novog istraživanja.
U kojoj meri navike u ishrani utiču na naše zdravlje? Naučnici su ovo pitanje shvatili ozbiljno, pa i rezultati studije kažu da je loša ishrana zaslužna za veliki broj slučajeva obolelih od raka.
Istraživači su posebno izdvojili sedam okidača - nizak unos povrća, voća, žitarica i mlečnih proizvoda, ali i visok unos obrađenog i crvenog mesa i gaziranih sokova na bazi šećera.
"Nizak nivo konzumiranja celih žitarica povezuje se sa najvećim brojem slučajeva obolelih od raka u SAD, a odmah iza slede nedovoljan unos mlečnih proizvoda", rekao je dr Zang.
Istraživači takođe podsećaju da su prethodne studije dokazale da se rak debelog creva direktno povezuje sa unosom obrađenog mesa.
"Naše istraživanje pokazuje da se broj novih slučajeva i te kako povezuje sa lošom ishranom na svetskom nivou", zaključuje on.
(Telegraf.rs)