Ovakvim doručkom smanjićete rizik od raka jetre za 40 odsto

Doručak je najvažniji obrok, a treba da bude i najzdraviji

Ukoliko se za doručak opredelite za cela zrna žitarice i obogatite vaš obrok vlaknima, smanjićete rizik od raka jetre.

Povećanje unosa voća i povrća i vlakana iz njih pokazalo se ne tako uspešnim. Oni koji su jeli cela zrna žitarica imali su za 37 odsto manji rizik od raka jetre. Oni koji su jeli mekike imali su 30 odsto manje šanse da obole, a 11 odsto manje oni koji su jeli klice.

Zdrav doručak je najbolji početak dana. Foto-ilustracija: Profimedia

Cela zrna žitarica, klice i mekinje smanjuju insulinsku rezistenciju, hiperisulinemiju i upale, sve poznate uzročnike raka.

Svake godine velikom broju ljudi bude dijagnostikovan rak jetre. Najveće šanse za to imaju ljudi stariji od 65 godina, a manje oni koji imaju manje od 45.

Cela zrna žitarica su odličan izvor vlakana, vitamina, minerala, fitonutritijenata i drugih hranljivih namirnica. Konzumiranje ovih namirnica povezano je sa smanjenjem rizika od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti nealkoholičarske masne jetre. Stanje creva, metabolizam, kao i sastav mikroba u crevima utiče na razvoj bolesti jetre posebno raka.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)