11 opasnih stvari koje mogu da vam se dese ako jedete previše mesa
Meso je zdravo, ali samo u određenim količinama. Sve preko toga može biti opasno po život
Ishrana svake osobe je drugačija zato što su i potrebe svakog tela drugačije. Ali ako primetite ovih 11 stvari onda bi bar na neko vreme trebalo da izbacite meso iz obroka.
Meso je puno proteina i jako je zdravo za organizam, ali u određenoj meri. Kada primetite sledeće stvari obavezno prestanite da ga jedete.
Osećate se pospano
Poznato je da proteini daju trajnu energiju, pa će vam možda biti iznenađujuće što je baš na vas kontra delovalo. Naime, dok proteinima treba malo vremena da se svare tu su ugljeni hidrati koji će vas duže držati energičnima, jer se razlažu na glukozu koja se koristi kao gorivo.
Budući da vaš mozak može da koristi glukozu samo za energiju, ona može da zakasni što se duže vare proteini.
- Gorivu je potrebno malo više vremena da dođe do vašeg mozga, pa ćete biti manje fokusirani - kaže nutricionista Karolin Pasarelo.
Kosa i koža vam nisu u najboljem stanju
Ukoliko preterate sa mesom velika je šansa da ćete preskočiti drugu grupu hrane, a ono najvažnije su vitamini.
Vitamin C se retko nalazi u životinjskim namirnicama, a on igra ulogu u formiranju kolagena, proteina koji daje strukturu kosi i koži, ali i noktima i kostima.
- Usled nedostatka vitamina C vaša koža može biti gruba i neravna, a kosa lomljiva - kaže dijetetičarka Džena Bredok.
Pasarelo dodaje da su se njeni pacijenti hvalili kako im koža bolje izgleda otkad su prestali da jedu meso. Isto važi i za kosu.
Češće ćete biti bolesni
Vaša koža nije jedino mesto gde ćete moći da vidite nedostatak vitamina C.
Ukoliko osetite da ne možete da se otarasite prehlade, onda je krajnje vreme da poradite na vašem načinu ishrane.
- Ako ste na keto dijeti, verovatno ne jedete dosta voća, što je sjajan izvor vitamina C. Tada bi trebalo bar češće da jedete zeleno povrće, jer i ono sadrži ovaj vitamin - kaže Bredok.
Možete dobiti zatvor
- Meso nema nitijedno vlakno, koje biste inače dobijali unosom voće i povrća. Zatvor i bolan stomak su jedni od prvih simptoma da vam nedostaju vlakna - kaže Bredok.
Ponovo uspostavite redovan sistem ishrane i dodajte svojim obrocima povrće i voće i rešićete se problema u nekom skorom periodu.
Možete imati problema sa srcem
Još jedna korist od vlakana je što pomažu vašem telu da apsorbuje holesterol, koji može da zaštiti vaše srce.
Ukoliko je vaš izbor crveno ili prerađeno meso, njegov danak za vaše telo bi mogao da bude ogroman. Ova vrsta mesa je bogata zasićenim mastima, što se karakteriše kao loš holesterol i povećava rizik od srčanih oboljenja.
- Nova istraživanja postavljaju pitanje da li su sve zasićene masti nezdrave, ali dokazano je da su prerađevine jako štetne za vaš organizam - kaže Bredok.
Česte upale
Zasićene masti mogu pojačati upele u organizmu. Osmi toga mesu nedostaje antioksidanasa koji se bore protiv upale.
- Razlog za preporuku ljudima da jedu raznovrsnu hranu je ta što svaka boja u voću i povrću nosi drugu grupu antioksidanasa, koji pomažu telu na različite načine - kaže Brdeok.
Da biste znali da ste ih uneli dovoljno preporučuje se da svaki dan dodajete voće ili povrće u drugoj boji.
Veća verovatnoća za kamen u bubregu
Prekomerni proteini mogu nepovoljno da utiču na vaše bubrege. Naime, proteini životinjskog porekla su puni veza koje se nazivaju spurini, koji se razažu u mokraćnu kiselinu. Povećanje mokraćne kiseline uslovljava stvaranje kamena u bubrezima.
- Većina ljudi ne bi trebalo da ima problem sa razgradnjom proteina. Međutim, ako imate genetsku predispoziciju, onda bi trebalo da smanjite unos mesa - kaže Pasarelo.
Možete dobiti prkomernu težinu
Verovatno ste čuli da su proteini jako dobri kada vežbate u teretani, jer pomažu povećanju telesne mase. Iako je istina da se telo oslanja na proteine kako bi obnovilo mišića, to može imati i svoje neželjene efekte.
- Ukoliko unosite više proteina nego što je vašem telu potrebno, neskladištite ga kao protein, već kao mast. To dovodi do gojaznosti koja je opasna po zdravje - kaže Bredok.
Povećava se rizik od raka
Istraživanja pokazuju da konzumiranje više od 300 g mesa na nedeljnom nivou može povećati rizik od dobijanja raka debelog creva. Redovno konzumiranje mesnih prerađevina u bilo kojoj količini povećava rizik od dobijanja raka želuca i creva. Ovo bi moglo, takođe, biti povezano sa zasićenim mastima.
- Pokušajte da zamenite neko goverđe ili svinjsko meso za živinsko ili za biljne proteine i bićete neizmerno zdraviji - kaže Pasarelo.
Mogli biste da dehidrirate
Zahvaljujući procesu povećanja mokraćne kiseline u procesu prerade proteina, možda ćete primetiti da ste dodatno žedni.
- Bubrezima je potrebno više vode za razblaživanje tih toksičnih produkata - kaže Pasarelo i dodaje da da bismo proizveli takav urin moramo crpeti vodu iz tela. To bi moglo da uslovi dehidraciju, pa je neophodan unos veće količine tečnosti.
Doprinosite klimatskim promenama
Čak i ako nistre zabrinuti za svoj zdravstveni rizik, onda je vreme da se pobrinete za okolinu. Uzgoj kilograma govedine emituje više od 540 puta više ugljen-dioksida nego koliko je potrebno za uzgoj kilograma proizvoda. Ako odstranite sve ili malo mesa iz ishrane i zamenite te kalorije voćem i povrćem, možete odigrati ulogu u smanjenju emisije štetnih gasova.
(Telegraf.rs / msn.co)