Kada jedete celer svaki dan u nedelji vaše telo će osetiti ove pozitivne promene
Celer je jedno od najhranjivijeg povrća koje možemo konzumirati, jer je bogat izvor magnezijuma, kalijuma i vitamina C, A, B i K.
Takođe je visoko u fitonutrijentima, koji deluju kao motorni i antioksidativni agensi, jačaju imunološki sistem, jačaju intracelularnu komunikaciju i popravljaju oštećenje DNK usled toksina.
Svež celer daje prednost ishrani zahvaljujući svim ogromnim vitaminima i mineralima koje sadrži. Jedna kašičica usitnjenog sirovog celera (oko 101 grama) sadrži približno:
- 16.2 kalorija;
- 3,5 grama ugljenih hidrata;
- 0,7 g proteina;
- 0,2 grama masti;
- 1,6 grama vlakana;
- 29,6 mikrograma vitamina K (37% DV);
- 453 međunarodne jedinice (9% DV);
- 36,5 mikrograma folata (9% DV);
- 263 miligrama kalijuma (8% DV);
- 3.1 miligrama vitamina C (5% DV);
- 0,1 miligram mangana (5% DV);
- 0.1 miligram vitamina B6 (4% DV);
- 40,4 miligrama kalcijuma (4% DV);
- 0,1 miligram riboflavina (3% DV);
- 11,1 miligrama magnezijuma (3% DV).
Celer sadrži i vitamin E, niacin, pantotensku kiselinu, gvožđe, fosfor, cink i selen.
Istraživači su potvrdili brojne zdravstvene prednosti celera:
1. Celer tretira i sprečava hroničnu upalu
2. Reguliše pH ravnotežu tela
3. Pomaže u mršavljenju jer ima malo kalorija, ali je bogato vlaknima
4. Celer pomaže pri varenju i tretira probleme želuca i zatvor
5. Sadrži 96% vode, tako da hidrira telo
6. Smanjuje rizik od gastritisa i želučanog ukusa.
7. Leči infekcije urinarnog trakta jer ima moćna diuretska svojstva
8. Smiruje nervni sistem i pomaže vam da zaspite
9. Reguliše holesterol i krvni pritisak, jer sadrži ftalid
10. Ima malo kiseline i ublažava žgaravicu i refluks kiseline
11. Celer obiluje vitaminom A, tako da poboljšava vid, tretira suve oči i štiti rožnicu
12. Deluje kao prirodni afrodizijak jer je bogat muškim feromonima, androstenolom i androsteronom.
13. Povećava nivo hormona aldosterona, tako da poboljšava mušku plodnost i broj spermatozoida
14. Može da čisti zube kao prirodni zubni konac, jer se pretvara u vlaknaste niti dok žvaćete
15. Možete uživati u zadivljujućem ukusu i brojnim prednostima ovog povrća na brojne načine
16. Možete ga dodati u supe, pomfrit, salate, variva i prelive za salatu, ili umočiti u maslac od kikirikija, umake ili humus.
VIDEO: Đoković otkrio ko mu daje savete za ishranu: Za mene, ženu i decu čini čuda
(Telegraf.rs/Ivana Trišić)