Doktor upozorava: Ljudi koji ne konzumiraju gluten možda zaista imaju opasnu bolest
Ljudi koji ne unose gluten ne znači da su u trendu. Možda imaju opasnu bolest
Možda vam je zabavno da budete u trendu i da ne jedete hranu sa glutenom, ali ima ljudi koji bi bukvalno mogli da umru kada bi uneli neku glutensku namirnicu. Oni pate od celijakije, koja može da bude veoma ozbiljno oboljenje.
Dr Mirjam Stopard je pozvala na širenje svesti o alergiji na gluten i prokomentarisala kako ovde ne treba da se radi o trendu u ishrani.
- Svakog dana viđam reklame koje predstavljaju namirnice, a striktno se naglašava da su one bez glutena. Ljudi veruju da bi trebalo da izbace takvu hranu iz upotrebe, a to je neosnovano - kaže dr Stopard.
Ono što je istina je da su mnogi ljudi u svetu oboleli od celijakije i da jako teško žive sa tom bolešću.
Celijakija je alergija na gluten, a može da se ispolji kroz manje i one ozbiljnije simptome. Naime, osoba koja je alergična na gluten kada unese sporni sastojak može da dobije osip, grčeve u stomaku, spazam creva, gušenje, otkazivanje plića i bubrega, pa i da umre.
- Ovde se ne radi o modi koju propagiraju poznate ličnosti. Čak mnoge od njih zaista pate od celijakije. Međutim, način na koji se to prezentuje je sporan. Mediji se ne bave dovoljno time da obaveste ljude zašto se zapravo proizvodi i konzumira hrana bez glutena - objašnjava dr Stopard.
Celijakija je autoimuna bolest koja ne može da se leči. Osobe koje boluju od nje moraju da kontrolišu svoju ishranu i nikako ne smeju da unose pšenicu i mnoge druge namirnice.
U krajnje ozbiljnom stadijumu ove alergije za lečenje se koriste medikamenti isti kao i za rak creva ili limfom.
Ono što je tipično za ovo oboljenje je da ne bira godine kada će da se pojavi. Ali ako je to u dečjem uzrastu onda se mnogo teže leči i drži pod kontrolom.
(Telegraf.rs / mirror.co.uk)